Harminc felett szülnek először a nők az iparosodott országokban

társadalom
2018 október 17., 10:33
comments 156

Egyre idősebb életkorban, átlagosan harmincéves kor felett hozzák világra első gyereküket a nők az iparosodott országokban - áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán New Yorkban bemutatott új jelentésében.

Ezekben az országokban - Németországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Japánban - az 1970-es években 24-26 év volt a kismamák átlagéletkora az első szüléskor. „A leggyorsabban az iskolázott nők körében terjed az idősebb életkorban kezdett gyerekvállalás. Így próbálják meg elkerülni a gazdasági vagy hivatásbeli visszaesést, ami a gyakran kapcsolódik fiatalabban vállalt anyasághoz” - írták a kutatók.
A UNFPA éves jelentése szerint a termékenységi arányszámok csökkennek szinte az egész világon. A termékenységi ráta a 15-49 éves nőkre számított gyerekszám, amennyit a nő élete során szülne. Különösen magas a ráta - és előreláthatóan az is marad - Afrika Szaharától délre első területén.
A világ 2050-ig várt népességnövekedésének több mint a fele ebből a régióból fog származni a becslések szerint. Afrika akkor a világ népességének negyedét fogja kitenni - olvasható a jelentésben.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.