Robbanás volt egy krími középiskolában, 18 ember meghalt

Robbanás történt a Krím-félszigeten, Kercs városában. Az első híradások szerint a középiskola épületében gázrobbanás történt, más források arról írnak, a robbanás előtt lövéseket lehetett hallani az épületből. 18 ember meghalt, és legalább ötvenen megsérültek, többségük kiskorú*. Az áldozatok száma növekedhet. Cikkünket frissítjük.

UPDATE 12:59: Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője az AP jelentése szerint pár perce már arról beszélt, hogy a hatóságok a terrortámadás lehetőségét vizsgálják. Ezt nem fejtette ki bővebben. Pár perccel korábban az orosz terrorelhárítás közölte, hogy a 18 ember halálát okozó robbanást azonosítatlan robbanószerkezet okozta.

UPDATE 13:09: A Szabad Európa Rádió orosz hírforrások alapján azt írja, hogy a robbanás az iskola menzáján történhetett. Ugyancsak orosz sajtóértesülések szerint a helyi gázszolgáltató állítása szerint ők nem is szolgáltatnak gázt az iskolába. Az első hírek szerint az épületben gázrobbanás történt, bár egyes források gázpalack robbanásáról írtak, mielőtt az orosz terrorelhárítás be nem dobta az "azonosítatlan robbanószerkezetről" szóló történetszálat.

UPDATE 13:42: Az iskola igazgatója azt állította az orosz sajtóban, hogy az épületbe ismeretlen fegyveresek hatoltak be. Ő amúgy nem volt a helyszínen a robbanás idején, írja a BBC. "Rengeteg holttest volt, gyerekek holtteste, egy igazi terrortámadás" - mondta. 

UPDATE 13:52: A Reuters jelentése szerint Kercsben a robbanás után az összes általános iskolát és óvodát is kiürítették.

A robbanás Kercsben történt, amely annyiban szimbolikus, hogy ez az egyik végpontja az Ukrajnától 2014-ben elfoglalt, Oroszországgal nem határos félszigetet Oroszországgal összekötő hídnak.

A Szabad Európa Rádió szerint Oroszországban viszonylag gyakoriak a házrobbanások, ezek javarészt háztartási balesetek, de a csecsen háborúk óta gyakoriak a terrortámadások is. Még ha azok nem minden esetben igazi terrortámadások, mint például az a robbantássorozat, amely nagyban járult hozzá Putyin hatalmának megalapozásához.

UPDATE 14:08: A legújabb hírek szerint már 18 halálos áldozata van a robbanásnak. A korábbi híradásokban még 10 halottról tudósítottak.

*Pontosítás: az első hírekkel szemben a robbanás nem általános iskolában, hanem egy szakképzést nyújtó felsőoktatási intézményben történt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.