Autóbalesetben életét vesztette az egyik szaúdi katona, aki a gyanú szerint Isztambulban végzett egy ellenzéki újságíróval

A Hürriyet című török lap beszámolója szerint csütörtökön autóbalesetet szenvedett, és meghalt Masad Szaad al-Bosztani, a szaúdi légierő 31 éves hadnagya. A baleset Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában történt.

Al-Bosztani egyike annak a 15 szaúdi katonának és titkosszolgának, akik október 2-án hajnalban érkeztek Isztambulba, és még aznap kora este el is hagyták Törökországot. Azon a napon tűnt el  Dzsamal Hasogdzsi újságíró, miután besétált Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára. Hasogdzsi régi kritikusa a szaúdi koronahercegnek, aki tavaly ragadta magához a hatalmat a királyságban.

A török szolgálatok egészen biztosak abban, hogy Hasogdzsit kínvallatás közben megölték a konzulátuson. A gyilkosságban szerintük részt vett a szaúdi koronaherceg testőre is. 

Árnyék vetül az isztambuli szaúdi konzulátus épületére.Fotó: OZAN KOSE/AFP

A világ sok országa, köztük az USA, Nagy-Britannia és Franciaország alapos vizsgálatot követelnek a szaúdiaktól, az USA külügyminisztere pedig személyesen utazott szerdán az ügyet megvitatni Rijádba. A szaúdi állam 100 millió dollárt utalt át gyorsan az USA külügyminisztériumának még aznap, nyugtatandó a kedélyeket.

Al-Bosztani autóbalesete a törökök szerint nem véletlen, hanem valójában megölték őt. A törökök szerint a szaúdiak eltüntetnek minden bizonyítékot, és a konzulátusi gyilkosság további elkövetőit is megölhetik a saját főnökeik, hogy örökre elhallgattassák őket. (Hürriyet)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.