Autóbalesetben életét vesztette az egyik szaúdi katona, aki a gyanú szerint Isztambulban végzett egy ellenzéki újságíróval

külföld
2018 október 18., 08:06
comments 196

A Hürriyet című török lap beszámolója szerint csütörtökön autóbalesetet szenvedett, és meghalt Masad Szaad al-Bosztani, a szaúdi légierő 31 éves hadnagya. A baleset Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában történt.

Al-Bosztani egyike annak a 15 szaúdi katonának és titkosszolgának, akik október 2-án hajnalban érkeztek Isztambulba, és még aznap kora este el is hagyták Törökországot. Azon a napon tűnt el  Dzsamal Hasogdzsi újságíró, miután besétált Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára. Hasogdzsi régi kritikusa a szaúdi koronahercegnek, aki tavaly ragadta magához a hatalmat a királyságban.

A török szolgálatok egészen biztosak abban, hogy Hasogdzsit kínvallatás közben megölték a konzulátuson. A gyilkosságban szerintük részt vett a szaúdi koronaherceg testőre is. 

Árnyék vetül az isztambuli szaúdi konzulátus épületére.
photo_camera Árnyék vetül az isztambuli szaúdi konzulátus épületére. Fotó: OZAN KOSE/AFP

A világ sok országa, köztük az USA, Nagy-Britannia és Franciaország alapos vizsgálatot követelnek a szaúdiaktól, az USA külügyminisztere pedig személyesen utazott szerdán az ügyet megvitatni Rijádba. A szaúdi állam 100 millió dollárt utalt át gyorsan az USA külügyminisztériumának még aznap, nyugtatandó a kedélyeket.

Al-Bosztani autóbalesete a törökök szerint nem véletlen, hanem valójában megölték őt. A törökök szerint a szaúdiak eltüntetnek minden bizonyítékot, és a konzulátusi gyilkosság további elkövetőit is megölhetik a saját főnökeik, hogy örökre elhallgattassák őket. (Hürriyet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.