Bill Gates-ék is beszálltak az EU új, tiszta energiát kutató és fejlesztő alapjába

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

100 millió eurós tőkével jövőre kezdheti meg működését a Breakthrough Energy Europe nevű alap, amely radikális, a tiszta energia előállítását, felhasználását és tárolását megvalósító technológiákba fektetne be.

A több mint 32 milliárd forintos keret magán- és közpénzből jön össze: egyik felét a globális pénzügyi csoport, a Breakthrough Energy Ventures (BEV), a másikat az Európai Beruházási Bank (EIB) által finanszírozott InnovFin nevű alap dobta a közösbe.

A bejelentésről szerdán tartott sajtótájékoztatót Bill Gates, a Microsoft vezére, a BE alapítója és Carlos Moedas, az Európai Bizottság kutatási biztosa.

„Egyedül nem fog menni. Elkötelezettek vagyunk a köz- és magánszféra együttműködésének ösztönzésében a tiszta energia célú kutatások finanszírozásáért”  - mondta Moeadas a sajtótájékoztatón. 

Az egymilliárd dolláros tőkével rendelkező BEV, amelyet Gates mellett a világ leggazdagabb vállalkozói finanszíroznak (Jeff Bezos, Amazon, Jack Ma, Alibaba, Richard Branson, Virgin), az Egyesült Államokban már indított be olyan projekteket, amelyek mostantól az EU-n belül is indulhatnak elég kedvező feltételekkel: húsz évig nem várnak el bevételt a megfinanszírozott technológiától.

Az USA-ban 20 startupot indítottak el a BEV 2016-os felállása óta. A projektek kiválasztásánál cél volt, hogy a projekt megvalósulása esetén évi 500 millió tonnával csökkentse a széndioxid-kibocsátást. (Európai Bizottság/Quartz)

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.