Mészáros Lőrinc bekebelezi saját magát

POLITIKA
2018 október 18., 10:03

Fúzió előkészítéséről döntött Mészáros Lőrinc két tőzsdei óriásának, az Opus Global Nyrt.-nek és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-nek az igazgatósága - közölték a társaságok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

photo_camera Grafika: Botos Tamás / 444

Mint a közleményben írták, közös ütemterv készül a fúzió menetrendjéről, amelyet a társaságok december 3-ra tervezett rendkívüli közgyűlése hagyhat jóvá. A részvényesek háromnegyedének támogatásával alakuló óriásvállalat a tőzsde negyedik legnagyobb társaságává válhat. Előzetes becslések szerint a vállalat kapitalizációja aktuális árfolyamon számolva elérheti 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladja a 320 milliárd, 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot. A társaságok egyesülésének tervezett zárása 2019. március 31. 

A folyamatok előkészítéséhez a társaságok nemzetközi háttérrel rendelkező szakértőket és tanácsadókat kérnek fel.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója egy csütörtök délelőtti konferencián beszélt a kérdésről, és elmondta, hogy a fúzió bonyolult jogügylet, melyben kiemelt gondossággal, a befektetők és a részvényesek számára is a lehető legátláthatóbb módon kívánnak eljárni. Az elnök-vezérigazgató elmondta, a folyamat részeként lehet majd meghatározni az egyesülés pontos menetét, a jogutód társaság által kibocsátott részvények értékét, darabszámát és cserearányát, melyhez értékegyeztetés szükséges. 

A tőzsdekonferencián elhangzott, hogy a társaságok fúziójának előfeltétele, az Opus Global Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés megvalósítása. Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a folyamat november 30-ig lezárul, melynek eredményeként az Opus saját tőkéje - az előzetes szakértői jelentés értelmében - a 250 milliárd forintot is meghaladhatja majd, a társaság jövő évi EBITDA-ja pedig 20-25 milliárd forint lehet. 

Jászai Gellért arról is beszélt, hogy a 2019 évi eredmény után a társaság a tervek szerint osztalékot fizethet majd részvényeseinek.

Az Opus Global Nyrt. 2017-ben 46,4 milliárd forint működési bevétel mellett majdnem 6 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ebben a részványtársaságban tömörül a Mészáros Lőrinc-portfólió egy jelentős része, többek között a médiatevékenység, az energia- és nehézipar, az agrár- és feldolgozóipar, az építőipar, valamint az ingatlankezelés tartozik a tevékenységi körébe. 

Épp tegnap derült ki, hogy egy év alatt 99 céget szerzett Mészáros Lőrinc

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.