Nagy István agrárminiszter átadta az Aranykocsi Zrt. 1 milliárd forintos robotizált tehénistállóját Kocson

Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át csütörtökön Kocson. Az Aranykocsi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták.

Az Aranykocsi Zrt. robotizált tehénistállója a Komárom-Esztergom megyei Kocson az avatás napján, 2018. október 18-án.Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

László Kálmán vezérigazgató az MTI-nek elmondta, az 540 tejelő szarvasmarha ellátásához egy műszakban két ember munkájára van szükség. Ez Magyarország első olyan tehénistállója, ahol 8 robot végzi az állatok fejését. A fejlesztést az Aranykocsi Zrt. önerőből végezte el, a források felét az MKB kedvezményes kamatozású hitele biztosította.

Nagy István agrárminiszter a köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság megújulásának keretében az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond az Aranykocsi Zrt. robotizált tehénistállójának avatásán a Komárom-Esztergom megyei Kocson 2018. október 18-án.Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első 9 hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt 10 év legnagyobb első 9 havi bevételének felel meg – mondta a miniszter.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye, a svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre. A fejlesztés az Aranykocsi Zrt. 30 éves történetének legnagyobb beruházása.

Az Aranykocsi Zrt. robotizált tehénistállója a Komárom-Esztergom megyei Kocson az avatás napján, 2018. október 18-án.Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az Aranykocsi Zrt. 1993-ban alakult, a korábbi termelőszövetkezet jogutódjaként. A társaságnak 400 tulajdonosa van, a korábbi szövetkezeti tagok és örököseik. A zrt. 170 embert foglalkoztat, 2017-ben 3 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég 1600 hektáros, bérelt területen termel növényt, 950 anyakocától évente 30 ezer sertést bocsát ki, valamint ezer szarvasmarha tartásával évente 9,2 millió liter tejet értékesít. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.