Nem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány – állította a volt román miniszterelnök Székelyföldön, ahol túlszaporodott a medveállomány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormányzása idején hozott döntések következtében fokozódott medvegondokkal és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége akadályozásával szembesítették a csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dacian Cioloșt, Románia korábbi technokrata miniszterelnökét.

A Székelyhon.ro beszámolója szerint Dacian Cioloș az általa alapított Románia Együtt Mozgalmat (MRI) népszerűsíteni és a helyi gondokkal ismerkedni járt Székelyföldön. Az idén bejegyzett pártnak szeptember végén 10,1 százalékos támogatottságot mért az IMAS közvélemény-kutató intézet.

A csíkszeredai sajtótájékoztatóján elsősorban a pártja céljait szerette volna Cioloș ismertetni, de az újságírók azokról a 2016-os kormányzása idején hozott döntésekről faggatták, amik hátrányosan érintették Székelyföld lakóit. Ugyanis a Cioloș-kormány tiltotta be a populációszabályozás érdekében végzett medvevadászatot Romániában, és szintén a Cioloș-kormány mulasztotta el azokat a lépéseket, amikkel a csíksomlyói búcsút felvették volna az UNESCO védett szellemi világörökségek listájára.

Dacian Cioloș azt mondta, az állományszabályozó medvevadászatot akkor lehet alkalmazni, ha bizonyítottan túlszaporodtak a vadállatok egyes területeken, de Románia máig nem dolgozott ki működőképes eljárást a populáció felmérésére, így szerinte azt sem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány.

Cioloș szerint a korábbi kormányok csak tűzoltásszerűen adtak kilövési engedélyeket a vadásztársaságoknak, hosszútávon azonban az a rendszer sem oldotta meg a nagyvadak helyzetét. (A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, ami alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány, a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.)

A csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségével kapcsolatban Dacian Cioloș azt mondta, a búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel a védett szellemi örökség listájára, az ő kormányzása alatt csak annyi történt, hogy az UNESCO illetékes bizottsága elbírálta a felterjesztést, hiányosságokat fedezett fel a pályázatban, és kérte, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Nyomatékosította, hogy a Csíksomlyó-dossziét nem a kormánya vonta vissza, hanem az UNESCO bizottsága dobta vissza, további információkat kérve. Ilyen esetekben a felterjesztő országnak 3 éve van a dosszié kiegészítésére – mondta.

„A halasztás 2016-ban történt. Azóta eltelt 2 év, és nem történt semmi. Vajon az RMDSZ-es barátaim sorban álltak Dragnea úrnál (a kormányzó szociáldemokrata párt elnökénél) a pályázat kiegészítését követelve? Nem, sokkal könnyebb megvárni, hogy Cioloș sajtótájékoztatót tartson, és azt mondani, hogy ő a hibás” – idézte a volt kormányfőt a Székelyhon.ro.

A volt román miniszterelnök, Dacian Cioloș 2016 december 11-én.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Dacian Cioloș azt mondta, felelősséget vállal miniszterelnökként meghozott minden döntéséért, de az RMDSZ-től is elvárja, hogy vállaljon felelősséget azokért a dolgokért, amiket tett, és azokért is, amiket elmulasztott megtenni. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.