Norvégia bocsánatot kért a II. világháború után meghurcolt nőktől, akiknek német katonákkal volt kapcsolatuk

German Girls, azaz Német Lányok néven emlegették a II. világháború után azokat a norvég nőket, akiknek német katonákkal volt kapcsolata. A náci vezetők kifejezetten bátorították a német katonákat, hogy alapítsanak norvég nőkkel családot, akiket az árja faj részének gondoltak. Összesen 50 ezer norvég nőnek lehetett kapcsolata német katonával, és a nácik a Lebensborn program keretében szülészeteket is üzemeltettek az országban.

A háború után ezeket a norvég nőket kollaboránsnak tekintették, sokakat letartóztattak, volt, akit a gyerekével együtt Németországba "száműztek".

A norvég miniszterelnök, Erna Solberg szerint a háború után méltatlanul bántak ezekkel a nőkkel, és a norvég állam megsértette a jogaikat, amikor tisztességes eljárás nélkül büntette őket, és ezért bocsánatot kért.

Sokaknak ez kamaszkori kapcsolat volt, másoknak élete szerelme, vagy éppen egy ártatlan flört, ami aztán súlyos nyomot hagyott az egész életükön. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.