Norvégia bocsánatot kért a II. világháború után meghurcolt nőktől, akiknek német katonákkal volt kapcsolatuk

2018 október 18., csütörtök 4:05
135

German Girls, azaz Német Lányok néven emlegették a II. világháború után azokat a norvég nőket, akiknek német katonákkal volt kapcsolata. A náci vezetők kifejezetten bátorították a német katonákat, hogy alapítsanak norvég nőkkel családot, akiket az árja faj részének gondoltak. Összesen 50 ezer norvég nőnek lehetett kapcsolata német katonával, és a nácik a Lebensborn program keretében szülészeteket is üzemeltettek az országban.

A háború után ezeket a norvég nőket kollaboránsnak tekintették, sokakat letartóztattak, volt, akit a gyerekével együtt Németországba "száműztek".

A norvég miniszterelnök, Erna Solberg szerint a háború után méltatlanul bántak ezekkel a nőkkel, és a norvég állam megsértette a jogaikat, amikor tisztességes eljárás nélkül büntette őket, és ezért bocsánatot kért.

Sokaknak ez kamaszkori kapcsolat volt, másoknak élete szerelme, vagy éppen egy ártatlan flört, ami aztán súlyos nyomot hagyott az egész életükön. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt