Norvégia bocsánatot kért a II. világháború után meghurcolt nőktől, akiknek német katonákkal volt kapcsolatuk

German Girls, azaz Német Lányok néven emlegették a II. világháború után azokat a norvég nőket, akiknek német katonákkal volt kapcsolata. A náci vezetők kifejezetten bátorították a német katonákat, hogy alapítsanak norvég nőkkel családot, akiket az árja faj részének gondoltak. Összesen 50 ezer norvég nőnek lehetett kapcsolata német katonával, és a nácik a Lebensborn program keretében szülészeteket is üzemeltettek az országban.

A háború után ezeket a norvég nőket kollaboránsnak tekintették, sokakat letartóztattak, volt, akit a gyerekével együtt Németországba "száműztek".

A norvég miniszterelnök, Erna Solberg szerint a háború után méltatlanul bántak ezekkel a nőkkel, és a norvég állam megsértette a jogaikat, amikor tisztességes eljárás nélkül büntette őket, és ezért bocsánatot kért.

Sokaknak ez kamaszkori kapcsolat volt, másoknak élete szerelme, vagy éppen egy ártatlan flört, ami aztán súlyos nyomot hagyott az egész életükön. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.