Norvégia bocsánatot kért a II. világháború után meghurcolt nőktől, akiknek német katonákkal volt kapcsolatuk

külföld
2018 október 18., 04:05
comments 133

German Girls, azaz Német Lányok néven emlegették a II. világháború után azokat a norvég nőket, akiknek német katonákkal volt kapcsolata. A náci vezetők kifejezetten bátorították a német katonákat, hogy alapítsanak norvég nőkkel családot, akiket az árja faj részének gondoltak. Összesen 50 ezer norvég nőnek lehetett kapcsolata német katonával, és a nácik a Lebensborn program keretében szülészeteket is üzemeltettek az országban.

A háború után ezeket a norvég nőket kollaboránsnak tekintették, sokakat letartóztattak, volt, akit a gyerekével együtt Németországba "száműztek".

A norvég miniszterelnök, Erna Solberg szerint a háború után méltatlanul bántak ezekkel a nőkkel, és a norvég állam megsértette a jogaikat, amikor tisztességes eljárás nélkül büntette őket, és ezért bocsánatot kért.

Sokaknak ez kamaszkori kapcsolat volt, másoknak élete szerelme, vagy éppen egy ártatlan flört, ami aztán súlyos nyomot hagyott az egész életükön. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.