Erdei Zsoltnak azért kellett 840 milliót költeni a ifjúsági vb-re, hátha jobban pontoznak a bírók a szoros mérkőzéseknél

sport
2018 október 19., 13:31
comments 221

Egészen elképesztő interjúban próbálta megmagyarázni Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke a 24.hu-nak, hogy miért került 840 millió forintba az ifjúsági világbajnokság megrendezése a Duna Arénában. Az itt keletkezett 348 milliós hiány miatt a magyar bokszolók többi versenye is veszélybe került.  

Orbán Viktor miniszterelnök és Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSz) elnöke találkozója az Országházban 2017. október 5-én. A megbeszélésen Erdei Zsolt bemutatta Orbán Viktornak Magyarország és a Kárpát-medence ökölvívósportág-fejlesztési koncepcióját.
photo_camera Erdei Zsolt az országházban bemutatta Orbán Viktornak Magyarország és a Kárpát-medence ökölvívósportág-fejlesztési koncepcióját (2017). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely/MTI/MTVA

A szervezést a magyar szövetség úgy vállalta be az utolsó pillanatban, hogy két korábbi házigazda, Katar és Románia lemondott a szervezésről. A költségek 348 milliós hiányt okoztak a szövetségnek, ami miatt a női válogatott világbajnoki részvétele is veszélybe került. Mindezt úgy, hogy korábban az Európai Ifjúsági Olimpiát rendező Győr felajánlotta Erdeiéknek, hogy  a város támogatásként ingyen adta volna a helyet. De miután a város vezetése jelezte, hogy szeretnének bent ülni a szervezőbizottságban, a tárgyalások elakadtak. 

A 24.hu korábban arról írt, hogy a Duna Aréna ötlete attól a Balogh Sándortól származott, aki amellett, hogy az ökölvívó-szövetség elnökségi tagja, egyben a  a Duna Aréna  üzemeltetéséért és hasznosításáért felelős állami cég, a Bp2017. Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is. Korábban pedig a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje volt.

A mostani interjúban Erdei Zsolt azzal magyarázta, hogy belevágtak az ifjúsági vb szervezésébe, hogy a magyar ökölvívósport nemzetközi megítélése elég rossz, vissza akartak kerülni a térképre, és ez a verseny sokat segített ezen. Inkább hosszú távú befektetésnek tekinti. 

Arra, hogy egészen pontosan mit jelent, hogy a magyar ökölvívás visszakerül a nemzetközi vérkeringésbe, egészen meglepő választ adott: 

„Az ökölvívás pontozásos sportág. Az eredményesség függ attól is, a pontozó mikor, mit nyom, vagy éppen nem nyom. Diplomáciai szempontból ezért volt fontos, ahogyan az AIBA tisztségviselőit, bíróit elhelyeztük, kiszolgáltuk. Olyan ellátást kellett biztosítsunk nekik, ami maradandó emlékeket ébreszt majd bennük akkor, amikor arra szükség van. Amikor például akad egy szoros mérkőzésünk.”

Később hozzátette, hogy ha emiatt egy magyar sportdiplomata bekerül az AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) végrehajtó bizottságába, a jövőben nagyon fontos lehet.

Elismerte, hogy a szövetségen belül „a vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást”, ezért került veszélybe a női válogatott vb-szereplése is. Ugyanakkor Erdei szerint nincs nagy baj, mert „akadnak olyan elnökségi tagjaink, akik szponzorációval segítenek, így reményeim szerint ki tudnak utazni a lányok a világbajnokságra”.

Az interjúból kiderült az is, hogy a 28,3 milliós bérleti díjért a Duna Aréna még a fénytechnikát sem tudta biztosítani.Bár Erdei szerint a Duna Arénának volt hang- és fénytechnikája, de az úszásra, nem pedig ökölvívásra való, nekik pedig be kellett világítani két ringet.

Ugyanakkor Erdei bízik abban, hogy a befektetés a következő években megtérül, és hamarosan  olimpiai kvalifikációs tornát rendezhetnek Magyarországon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.