Erdei Zsoltnak azért kellett 840 milliót költeni a ifjúsági vb-re, hátha jobban pontoznak a bírók a szoros mérkőzéseknél

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egészen elképesztő interjúban próbálta megmagyarázni Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke a 24.hu-nak, hogy miért került 840 millió forintba az ifjúsági világbajnokság megrendezése a Duna Arénában. Az itt keletkezett 348 milliós hiány miatt a magyar bokszolók többi versenye is veszélybe került.  

Erdei Zsolt az országházban bemutatta Orbán Viktornak Magyarország és a Kárpát-medence ökölvívósportág-fejlesztési koncepcióját (2017).Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely/MTI/MTVA

A szervezést a magyar szövetség úgy vállalta be az utolsó pillanatban, hogy két korábbi házigazda, Katar és Románia lemondott a szervezésről. A költségek 348 milliós hiányt okoztak a szövetségnek, ami miatt a női válogatott világbajnoki részvétele is veszélybe került. Mindezt úgy, hogy korábban az Európai Ifjúsági Olimpiát rendező Győr felajánlotta Erdeiéknek, hogy  a város támogatásként ingyen adta volna a helyet. De miután a város vezetése jelezte, hogy szeretnének bent ülni a szervezőbizottságban, a tárgyalások elakadtak. 

A 24.hu korábban arról írt, hogy a Duna Aréna ötlete attól a Balogh Sándortól származott, aki amellett, hogy az ökölvívó-szövetség elnökségi tagja, egyben a  a Duna Aréna  üzemeltetéséért és hasznosításáért felelős állami cég, a Bp2017. Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is. Korábban pedig a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje volt.

A mostani interjúban Erdei Zsolt azzal magyarázta, hogy belevágtak az ifjúsági vb szervezésébe, hogy a magyar ökölvívósport nemzetközi megítélése elég rossz, vissza akartak kerülni a térképre, és ez a verseny sokat segített ezen. Inkább hosszú távú befektetésnek tekinti. 

Arra, hogy egészen pontosan mit jelent, hogy a magyar ökölvívás visszakerül a nemzetközi vérkeringésbe, egészen meglepő választ adott: 

„Az ökölvívás pontozásos sportág. Az eredményesség függ attól is, a pontozó mikor, mit nyom, vagy éppen nem nyom. Diplomáciai szempontból ezért volt fontos, ahogyan az AIBA tisztségviselőit, bíróit elhelyeztük, kiszolgáltuk. Olyan ellátást kellett biztosítsunk nekik, ami maradandó emlékeket ébreszt majd bennük akkor, amikor arra szükség van. Amikor például akad egy szoros mérkőzésünk.”

Később hozzátette, hogy ha emiatt egy magyar sportdiplomata bekerül az AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) végrehajtó bizottságába, a jövőben nagyon fontos lehet.

Elismerte, hogy a szövetségen belül „a vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást”, ezért került veszélybe a női válogatott vb-szereplése is. Ugyanakkor Erdei szerint nincs nagy baj, mert „akadnak olyan elnökségi tagjaink, akik szponzorációval segítenek, így reményeim szerint ki tudnak utazni a lányok a világbajnokságra”.

Az interjúból kiderült az is, hogy a 28,3 milliós bérleti díjért a Duna Aréna még a fénytechnikát sem tudta biztosítani.Bár Erdei szerint a Duna Arénának volt hang- és fénytechnikája, de az úszásra, nem pedig ökölvívásra való, nekik pedig be kellett világítani két ringet.

Ugyanakkor Erdei bízik abban, hogy a befektetés a következő években megtérül, és hamarosan  olimpiai kvalifikációs tornát rendezhetnek Magyarországon. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.