Kipaterolná a kórházakból a fizetős szolgáltatásokat a kormány

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy jogszabálytervezet alapján minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban a minisztérium. A Népszavához eljuttatott dokumentum szerint  „közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás”, 

vagyis az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást megszüntetnének. Jelenleg ugyanis az egyágyas szobáért, leletmásolatért, vagy olyan ellátásért is kérhetnek pénzt, amit nem áll a biztosító. A lap megjegyzi, hogy az állami kórházak a bevételeik 5-10 százalékát a magánegészségügyi szolgáltatásokból szerzik.

Egy intézményvezető a lapnak arról beszélt, hogy  a tiltás gondot okozhat még a művese-kezelésekben, mivel az ahhoz szükséges érműtéthez a művese állomáson  nincs műtő és szakember, ezért a beavatkozást a magáncégek által üzemeltetett állomások is a közeli kórházakban végeztetik el számla ellenében.

A szerdai kormányinfó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy Orbán Viktor elvárja Kásler Miklóstól, hogy válassza egyértelműen szét a magán- és az állami egészségügyet, de még nincs döntés.

Kásler pedig a Magyar Hírlapnak beszélt arról, hogy szerinte „az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe. Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét. A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye.”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 11,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.