Mi történik, ha egy fegyveres konfliktusok sújtotta gyenge államban tör ki az ebola-járvány?

külföld
2018 október 20., 04:58
comments 90

Egészségügyi szakemberek által régóta rettegett forgatókönyv, hogy egyszer majd egy fegyveres konfliktusokkal terhelt, gyenge államban tör ki egy meglehetősen fertőző járvány. Most a jelek szerint erre a forgatókönyvre emlékeztető dolgok történnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az ebolavírust nem sikerült megállítani, épp a rossz biztonsági helyzet miatt.

Az ebola augusztus elején bukkant fel az országban, de úgy nézett ki, hogy sikerül megfékezni a járványt. Azonban éppen a biztonsági helyzet összeomlása miatt is, végül nem jártak sikerrel az egészségügyi szakemberek, és október elejére ismét nőni kezdett az új fertőzöttek száma. 

photo_camera Fotó: JOHN WESSELS/AFP

Az Axios összeállítása szerint a térségben szűnni nem akaró erőszak mellett a helyi közösségek bizalmatlansága és az érintett településen tapasztalt nagy népsűrűség is olyan tényező, melyek a vírus terjedésének kedveznek. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbb szerdán ült össze a kongói helyzet miatt, és akkor úgy döntöttek, hogy egyelőre nem minősítik olyan szintűnek a járványt, ami után már utazási tilalmat is el lehetne rendelni. De közben az ország biztonsági helyzete tovább romlott, az elmúlt két hónapban nyolc jelentősebb fegyveres összecsapás volt az északi Kivu tartományban. 

Ezek az erőszakos cselekedetek pedig akadályozzák az egészségügyi munkát, például a fertőzöttek elkülönítését, illetve azok beoltását, akik érintkezhettek a fertőzött személyekkel, a hagyományos, felvilágosító munka elvégzéséről már nem is beszélve. Mivel a környéken milíciák terrorizálják a lakosságot, sokan érthetően bizalmatlanok minden idegennel, így az egészségügyi dolgozókkal szemben. 

Emiatt pedig megnőtt az új esetek száma. Ami pedig különösen aggasztja a szakembereket, hogy az új esetek közel felénél nem tudni arról, hogy kapcsolatban lettek volna már ismert fertőzöttekkel, azaz az ebola a jelek szerint terjed. 

Az erőszakos cselekedetek pedig annyira jelentősek, hogy az amerikai járványügyi hivatal, a CDC például vissza is hívta a terepmunkán lévő ebolaszakértőit a régióból. 

A kongói egészségügyi minisztérium közlése szerint augusztus 8-a és október 17-e között közel 19 ezer embert oltottak be, de szakértők szerint a megfelelő szintű körbeoltottság eléréséhez arra lenne szükség, ha az orvosok mindenkihez elérhetnének. Azaz a jelek szerint egyelőre nem lehet arra számítani, hogy a járvány hamar véget érhetne. A WHO szerint ugyanakkor a szomszédos országok megfelelően felkészültek erre a helyzetre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.