Magánrendelésre küldték a SOTE hallgatóit, kötelező fizetniük a vizsgálatokért

2018 október 21., vasárnap 10:47
228

A SOTE egyik hallgatója hívta fel a figyelmünket arra, hogy az egyetem egy kötelező gyakorlathoz olyan vizsgálatokat írt elő, amelyeket konkrétan megnevezett magáncégeknél ajánl elvégezni. 

A diákoknak mintegy tízezer forintot kell kifizetniük az alkalmassági vizsgálatért és a laborért. Az egyetem van olyan előzékeny, hogy az általa javasolt magáncégek nyitva tartási idejét is megosztotta a hallgatókkal.

A hozzánk fordult hallgató szerint az előírt fizetős vizsgálatokkal két komoly gond is van:

  • fölöslegesek, mert korábban már átestek hasonló alkalmassági vizsgálatokon,
  • furcsa, hogy miért kell ezeket magáncégeknél, saját költségre elvégezni.

Mintegy 400 hallgató érintett az ügyben, így összesen körülbelül 4 millió forintos forgalmat terel a SOTE a két magáncéghez.

Traumatológiai gyakorlathoz kérik

Az ötödéves hallgatók a SOTE honlapján is közölt feltételek szerint csak akkor vehetnek részt az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukon, ha előtte elmennek egy vérvizsgálatra, majd az ottani eredménnyel a kezükben jelentkeznek egy munkaköri alkalmassági vizsgálaton is. 

Letölthető elvárások. Fotó: SOTE

Mindezeket elvben bárhol el lehet végeztetni, de a tanszék két helyet kifejezetten ajánl, pontos címmel, telefonszámmal, nyitva tartási idővel és árakkal, és még az is kiderül, hogy az egyiknél lehet kártyával fizetni, a másiknál meg nem. 

A SOTE azt javasolja hallgatóinak, hogy a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél. 

Ami a sebészetre jó volt, az a traumatológiára miért nem?

A hallgatók szerint az összesen tízezer forintos két vizsgálatot el tudná végezni az egyetem is, ha arra tényleg szükség volna. Azonban még arról sincsenek meggyőződve, hogy az egésznek van bármi értelme.

Nemrégiben vettek részt ugyanis ugyanezek a hallgatók onkológiai és sebészeti gyakorlaton is, így akkor már minden igazolást beszereztek ahhoz, hogy műtőbe léphessenek. Ezek után egy újabb hasonló igazolás beszerzése, ezúttal magáncégektől, értelmetlen pénzköltésnek tűnik számukra.

Frissítés 20:55

A cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem az alábbi közleményt adta ki:

„A Semmelweis Egyetem Uzsoki Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, illetve a gyakorlat helyszíne, a kórház Ortopéd-Traumatológai Osztálya a hallgatóktól a jogszabályokban előírt vizsgálatokat kéri. Ahogy az a tanszék tájékoztatójában szerepel: »a hallgatók a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot az általuk választott intézményekben végeztethetik el«. Ugyanakkor a tájékoztató lehetséges szolgáltatóként megnevezte az Uzsoki Kórház foglalkozás-egészségügyi szolgálatát. Az egyetem rektora belső vizsgálatot indított a helyzet alaposabb megismerése érdekében, a tájékoztatót pedig módosítja a Tanszék.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eljárásrendje az egyetem új rektorának kezdeményezésére jelenleg átalakítás alatt van, annak megfelelően, hogy a vizsgálatok finanszírozását az egyetem állja. Ennek első lépéseként az egyetem Klinikai Központja az idén dolgozott ki új rendszert az elsőévesek számára, melynek keretében az egyetem hálózatán belül térítésmentesen vettek részt a hallgatók a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ezt a következőkben kiterjeszti az egyetem a többi évfolyamra is.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt