Bocsánatot kért az intézményi szexuális visszaélések miatt az ausztrál kormányfő

Első alkalommal kért bocsánatot és ismerte el az állami intézmények bűnösségét Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök. A nemzeti bocsánatkérést hétfőn jelentette meg a kormányzat.

Ez az első ilyen gesztus azóta, hogy tavaly óriási felháborodást váltott ki egy átfogó vizsgálat eredménye, miszerint évtizedeken át számos ausztrál intézményben rengeteg gyermek esett áldozatul a szexuális erőszaknak.

„Ma egy nemzet vallott kudarcot a megértésben, a bizalomban és az igazságszolgáltatásban. Bocsánatot kérünk a gyerekektől, akiket elárultunk. A szülőktől, akik bíztak bennük, akik megpróbálták kideríteni, mi történt, de csalódtak bennünk.”

A nyilatkozat előzménye annak az állami vizsgálóbizottságnak a jelentése volt, amely megállapította, hogy ausztrál gyerekek tízezrei estek áldozatul egyházi, sport, iskolai és gyámügyi intézményekben szexuális visszaéléseknek.

A vizsgálat meglehetősen széles körű volt, öt éven át tartott. 4000 panaszt dolgoztak fel 1970 és 2010 közötti időszakból, amely alapján 2500 rendőrségi ügy indult.

A legtöbb eset a katolikus egyház intézményrendszerében történt, az ausztrál papok 7 százaléka érintett ilyen ügyekben, az Irgalmas rendben negyven százalékos volt ez az arány.

„Ez nem a néhány rohadt alma esete” - állapította meg a jelentés.

Az ausztrál katolikus egyház hétfőn újabb bocsánatkérést tett közzé, tavaly már kiadtak hasonló tartalmú közleményt.

Az ausztrál törvényhozás a jelentésben foglalt, az ilyen visszaélések megelőzése érdekében tett ajánlások egy részét törvénybe iktatja, és a jövőben újabbakat tervez. 

Az egyik ilyen ajánlás arra kötelezné a katolikus egyház papjait, hogy gyerekek ellen történt szexuális visszaélések esetében, akkor is jelentsék a hatóságoknak az eseteket, ha gyónás útján jutnak információhoz. (NPR)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.