Váratlanul meghalt az a pap, aki tanúskodott volna az apácával erőszakoskodó indiai püspök ügyében

Holtan találták hétfőn Kuriakosz Kattutara indiai katolikus papot, aki kulcsfontosságú tanú volt a Franco Mulakkal püspöknek, a Pandzsáb állambeli Dzsalandhar egyházmegye vezetőjének egy apácával szemben elkövetett nemi erőszakkal kapcsolatos ügyében.

Az Egyház az ügy felderítésében mutatott lassúsága miatt tiltakozó apácák 2018 szeptemberében Kocsiban (Kochi)Fotó: RK Sreejith/The Times of India

A hatóságok nyomozást indítottak a haláleset körülményeinek kivizsgálására.
A rendőrség közlése szerint Kattutara holttestét egy templom szobájában találták meg Pandzsábban. A pap testén egyelőre nem találtak erőszakra utaló nyomokat, még vizsgálják a halál okát.

Dzsalandhar egyházmegye az internetes honlapján fejezte ki sajnálatát a pap "hirtelen elhunyta" miatt.

Mulakkal püspök ellen júniusban tett feljelentést az apácarend egyik tagja, mert elmondása szerint a főpap 2014 májusától kezdve két éven át rendszeresen megerőszakolta. 

A püspök tagadja a vádat, és azt állította, hogy az apáca azért vádolta meg, mert a nő annak gyanújába keveredett, hogy viszonya van valakivel.

Apácák és nőjogi aktivisták napokon át tiltakoztak a püspök őrizetbe vételét követelve, és a rendőrség be is rendelte az egyházi elöljárót kihallgatásra.
India mintegy 1,3 milliárd lakosának körülbelül 2,3 százaléka keresztény, és döntő többségük római katolikus. (MTI)