Váratlanul meghalt az a pap, aki tanúskodott volna az apácával erőszakoskodó indiai püspök ügyében

Holtan találták hétfőn Kuriakosz Kattutara indiai katolikus papot, aki kulcsfontosságú tanú volt a Franco Mulakkal püspöknek, a Pandzsáb állambeli Dzsalandhar egyházmegye vezetőjének egy apácával szemben elkövetett nemi erőszakkal kapcsolatos ügyében.

Az Egyház az ügy felderítésében mutatott lassúsága miatt tiltakozó apácák 2018 szeptemberében Kocsiban (Kochi)Fotó: RK Sreejith/The Times of India

A hatóságok nyomozást indítottak a haláleset körülményeinek kivizsgálására.
A rendőrség közlése szerint Kattutara holttestét egy templom szobájában találták meg Pandzsábban. A pap testén egyelőre nem találtak erőszakra utaló nyomokat, még vizsgálják a halál okát.

Dzsalandhar egyházmegye az internetes honlapján fejezte ki sajnálatát a pap "hirtelen elhunyta" miatt.

Mulakkal püspök ellen júniusban tett feljelentést az apácarend egyik tagja, mert elmondása szerint a főpap 2014 májusától kezdve két éven át rendszeresen megerőszakolta. 

A püspök tagadja a vádat, és azt állította, hogy az apáca azért vádolta meg, mert a nő annak gyanújába keveredett, hogy viszonya van valakivel.

Apácák és nőjogi aktivisták napokon át tiltakoztak a püspök őrizetbe vételét követelve, és a rendőrség be is rendelte az egyházi elöljárót kihallgatásra.
India mintegy 1,3 milliárd lakosának körülbelül 2,3 százaléka keresztény, és döntő többségük római katolikus. (MTI)


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.