Váratlanul meghalt az a pap, aki tanúskodott volna az apácával erőszakoskodó indiai püspök ügyében

Tbg
bűnügy
2018 október 22., 12:33

Holtan találták hétfőn Kuriakosz Kattutara indiai katolikus papot, aki kulcsfontosságú tanú volt a Franco Mulakkal püspöknek, a Pandzsáb állambeli Dzsalandhar egyházmegye vezetőjének egy apácával szemben elkövetett nemi erőszakkal kapcsolatos ügyében.

Az Egyház az ügy felderítésében mutatott lassúsága miatt tiltakozó apácák 2018 szeptemberében Kocsiban (Kochi)
photo_camera Az Egyház az ügy felderítésében mutatott lassúsága miatt tiltakozó apácák 2018 szeptemberében Kocsiban (Kochi) Fotó: RK Sreejith/The Times of India

A hatóságok nyomozást indítottak a haláleset körülményeinek kivizsgálására.
A rendőrség közlése szerint Kattutara holttestét egy templom szobájában találták meg Pandzsábban. A pap testén egyelőre nem találtak erőszakra utaló nyomokat, még vizsgálják a halál okát.

Dzsalandhar egyházmegye az internetes honlapján fejezte ki sajnálatát a pap "hirtelen elhunyta" miatt.

Mulakkal püspök ellen júniusban tett feljelentést az apácarend egyik tagja, mert elmondása szerint a főpap 2014 májusától kezdve két éven át rendszeresen megerőszakolta. 

A püspök tagadja a vádat, és azt állította, hogy az apáca azért vádolta meg, mert a nő annak gyanújába keveredett, hogy viszonya van valakivel.

Apácák és nőjogi aktivisták napokon át tiltakoztak a püspök őrizetbe vételét követelve, és a rendőrség be is rendelte az egyházi elöljárót kihallgatásra.
India mintegy 1,3 milliárd lakosának körülbelül 2,3 százaléka keresztény, és döntő többségük római katolikus. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.