Hamisnak bizonyultak az amerikai milliárdos bibliamúzeumának tekercsei

A Biblia Múzeuma kurátorai hiszékenynek bizonyultak. A 2017-ben a Hobby Lobby művészellátólánc tulajdonosa, az evangéliumi keresztény milliárdos Steve Green alapította múzeum németországi bevizsgálásra küldte legbecsesebb darabjait, a holt-tengeri tekercsek múzeumban kiállított 16 töredékéből ötöt.

Egy látogató vizsgálja a holt-tengeri tekercsek állítólagos töredékét A Biblia Múzeumában Washingtonban. A tekercstöredékekből ötöt vizsgáltak be Németországban, mind az öt hamisnak bizonyult.Fotó: SAUL LOEB/AFP

A vizsgálatok minden esetben azt mutatták, hogy a töredékek modern kori hamisítványok.

A múzeum azután rendelte meg a németországi teszteket, hogy a korábban nem tanulmányozott 13 tekercset vizsgáló tudósok jelezték nekik, hogy azok között nagy valószínűséggel hamisítványok is vannak.

Jeffrey Kloha, a múzeum főkurátora azt mondta, hogy ugyan más eredményben reménykedtek, a vizsgálat mégis "remek lehetőség arra, hogy a közönséget is megtanítsuk, milyen fontos ellenőrizni a ritka bibliai ereklyék hitelességét, hogy milyen alapos teszteknek vetjük alá ezeket, valamint az átláthatóság iránti elkötelezettségünket".

Ez utóbbi amúgy nem feltétlenül jellemzi a múzeumalapító milliárdost, akinek tavaly 3 millió dollár bírságot kellett fizetnie, mert cégével több ezer műkincset csempészett ki Irakból. Ezeket az igazságügyi minisztériummal kötött alku értelmében vissza kellett szállítaniuk. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.