Hamisnak bizonyultak az amerikai milliárdos bibliamúzeumának tekercsei

A Biblia Múzeuma kurátorai hiszékenynek bizonyultak. A 2017-ben a Hobby Lobby művészellátólánc tulajdonosa, az evangéliumi keresztény milliárdos Steve Green alapította múzeum németországi bevizsgálásra küldte legbecsesebb darabjait, a holt-tengeri tekercsek múzeumban kiállított 16 töredékéből ötöt.

Egy látogató vizsgálja a holt-tengeri tekercsek állítólagos töredékét A Biblia Múzeumában Washingtonban. A tekercstöredékekből ötöt vizsgáltak be Németországban, mind az öt hamisnak bizonyult.Fotó: SAUL LOEB/AFP

A vizsgálatok minden esetben azt mutatták, hogy a töredékek modern kori hamisítványok.

A múzeum azután rendelte meg a németországi teszteket, hogy a korábban nem tanulmányozott 13 tekercset vizsgáló tudósok jelezték nekik, hogy azok között nagy valószínűséggel hamisítványok is vannak.

Jeffrey Kloha, a múzeum főkurátora azt mondta, hogy ugyan más eredményben reménykedtek, a vizsgálat mégis "remek lehetőség arra, hogy a közönséget is megtanítsuk, milyen fontos ellenőrizni a ritka bibliai ereklyék hitelességét, hogy milyen alapos teszteknek vetjük alá ezeket, valamint az átláthatóság iránti elkötelezettségünket".

Ez utóbbi amúgy nem feltétlenül jellemzi a múzeumalapító milliárdost, akinek tavaly 3 millió dollár bírságot kellett fizetnie, mert cégével több ezer műkincset csempészett ki Irakból. Ezeket az igazságügyi minisztériummal kötött alku értelmében vissza kellett szállítaniuk. (Via BBC)