Hamisnak bizonyultak az amerikai milliárdos bibliamúzeumának tekercsei

külföld
2018 október 23., 06:15
comments 164

A Biblia Múzeuma kurátorai hiszékenynek bizonyultak. A 2017-ben a Hobby Lobby művészellátólánc tulajdonosa, az evangéliumi keresztény milliárdos Steve Green alapította múzeum németországi bevizsgálásra küldte legbecsesebb darabjait, a holt-tengeri tekercsek múzeumban kiállított 16 töredékéből ötöt.

Egy látogató vizsgálja a holt-tengeri tekercsek állítólagos töredékét A Biblia Múzeumában Washingtonban. A tekercstöredékekből ötöt vizsgáltak be Németországban, mind az öt hamisnak bizonyult.
photo_camera Egy látogató vizsgálja a holt-tengeri tekercsek állítólagos töredékét A Biblia Múzeumában Washingtonban. A tekercstöredékekből ötöt vizsgáltak be Németországban, mind az öt hamisnak bizonyult. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A vizsgálatok minden esetben azt mutatták, hogy a töredékek modern kori hamisítványok.

A múzeum azután rendelte meg a németországi teszteket, hogy a korábban nem tanulmányozott 13 tekercset vizsgáló tudósok jelezték nekik, hogy azok között nagy valószínűséggel hamisítványok is vannak.

Jeffrey Kloha, a múzeum főkurátora azt mondta, hogy ugyan más eredményben reménykedtek, a vizsgálat mégis "remek lehetőség arra, hogy a közönséget is megtanítsuk, milyen fontos ellenőrizni a ritka bibliai ereklyék hitelességét, hogy milyen alapos teszteknek vetjük alá ezeket, valamint az átláthatóság iránti elkötelezettségünket".

Ez utóbbi amúgy nem feltétlenül jellemzi a múzeumalapító milliárdost, akinek tavaly 3 millió dollár bírságot kellett fizetnie, mert cégével több ezer műkincset csempészett ki Irakból. Ezeket az igazságügyi minisztériummal kötött alku értelmében vissza kellett szállítaniuk. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.