Törökország immár hivatalosan is szándékos, eltervezett gyilkossággal gyanúsítja a szaúdiakat

Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben ismertette a Hasogdzsi-ügy részleteit.Fotó: TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETIN/Anadolu Agency

Némi csalódást érezhetnek azok, akik a felvezetés után arra számítottak, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi felszólalásában végre bemutatja azokat a bizonyítékokat, melyek létezéséről kémei hetek óta pusmognak névtelenül a világsajtónak. Vagyis azokat a hang- és videófelvételeket, melyek létezéséről csak tőlük tudunk, török kémektől független forrás még nem látta azokat, és amelyek állítólag azt mutatják, hogy Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán brutálisan kivégezték Dzsamál Hasogdzsi újságírót.

Hasogdzsi halott, ez tény, ennyit még a sztorira hülyébbnél hülyébb magyarázatokat adó Szaúd-Arábia is elismert. De hogy pontosan mi történt, arról csak jól elhelyezett szivárogtatásokból tudhatunk. Az amerikai sajtóbeszámolókból még az sem teljesen világos, hogy a videó- és hangfelvételek létezéséről beszámoló amerikai kémek vajon látták, hallották ezeket, vagy csak török kollégáiktól tudnak létezésükről.

Így hát talán joggal várta azt a világközvélemény, hogy kedden végre láthatunk is valamit ezekből a bizonyítékokból. Ehhez képest csak annyi történt, hogy a névtelen kémek után végre maga a török elnök, Erdogan fogalmazta meg a vádakat. Persze ez sem elhanyagolható fejlemény, mert a két ország vitája így a legmagasabb szintre emelkedett. Ez különösen azért lehet érdekes, mert Erdogan beszédében többször is utalást tett rá, hogy bár a Bécsi Egyezmény alapján a szaúdi konzulátus szaúdi szuverenitás alá eső terület, az szerinte nincs így jól, és felül kellene vizsgálni. Ami azért kissé meredek megállapítás, a Bécsi Egyezmény lényege a diplomaták védelme, hogy azok szabadon végezhessék munkájukat a fogadó országban, az ottani hatóságok zaklatása nélkül.

Erdogan hosszúra nyúlt beszédének fő állításai:

  • egy háromfős csapat már egy nappal Hasogdzsi meggyilkolása előtt Isztambulba érkezett Rijadból, ők felmérték az Isztambultól északra fekvő Belgrád-erdőt, ahol akár el is rejthették Hasogdzsi maradványait;
  • Másnap két járattal 15 ember érkezett Hasogdzsi kivégzésére. Őket mind a Rijádban az esettel kapcsolatban őrizetbe vett 18 személy között vannak.

A legérdekesebb viszont az volt, amiről Erdogan egy szót sem említett:

a hang- és videófelvételek, melyek létezéséről immár hetek óta szivárogtatnak a névtelen török kémek.

Továbbá Erdogan egyszer se említette Mohamed bin Szalman koronaherceg nevét, akit korábban a szivárogtató források a gyilkosság megrendelőjeként neveztek meg.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.