Törökország immár hivatalosan is szándékos, eltervezett gyilkossággal gyanúsítja a szaúdiakat

külföld
2018 október 23., 08:11
comments 76
Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben ismertette a Hasogdzsi-ügy részleteit.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben ismertette a Hasogdzsi-ügy részleteit. Fotó: TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETIN/Anadolu Agency

Némi csalódást érezhetnek azok, akik a felvezetés után arra számítottak, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi felszólalásában végre bemutatja azokat a bizonyítékokat, melyek létezéséről kémei hetek óta pusmognak névtelenül a világsajtónak. Vagyis azokat a hang- és videófelvételeket, melyek létezéséről csak tőlük tudunk, török kémektől független forrás még nem látta azokat, és amelyek állítólag azt mutatják, hogy Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán brutálisan kivégezték Dzsamál Hasogdzsi újságírót.

link Forrás

Hasogdzsi halott, ez tény, ennyit még a sztorira hülyébbnél hülyébb magyarázatokat adó Szaúd-Arábia is elismert. De hogy pontosan mi történt, arról csak jól elhelyezett szivárogtatásokból tudhatunk. Az amerikai sajtóbeszámolókból még az sem teljesen világos, hogy a videó- és hangfelvételek létezéséről beszámoló amerikai kémek vajon látták, hallották ezeket, vagy csak török kollégáiktól tudnak létezésükről.

Így hát talán joggal várta azt a világközvélemény, hogy kedden végre láthatunk is valamit ezekből a bizonyítékokból. Ehhez képest csak annyi történt, hogy a névtelen kémek után végre maga a török elnök, Erdogan fogalmazta meg a vádakat. Persze ez sem elhanyagolható fejlemény, mert a két ország vitája így a legmagasabb szintre emelkedett. Ez különösen azért lehet érdekes, mert Erdogan beszédében többször is utalást tett rá, hogy bár a Bécsi Egyezmény alapján a szaúdi konzulátus szaúdi szuverenitás alá eső terület, az szerinte nincs így jól, és felül kellene vizsgálni. Ami azért kissé meredek megállapítás, a Bécsi Egyezmény lényege a diplomaták védelme, hogy azok szabadon végezhessék munkájukat a fogadó országban, az ottani hatóságok zaklatása nélkül.

Erdogan hosszúra nyúlt beszédének fő állításai:

  • egy háromfős csapat már egy nappal Hasogdzsi meggyilkolása előtt Isztambulba érkezett Rijadból, ők felmérték az Isztambultól északra fekvő Belgrád-erdőt, ahol akár el is rejthették Hasogdzsi maradványait;
  • Másnap két járattal 15 ember érkezett Hasogdzsi kivégzésére. Őket mind a Rijádban az esettel kapcsolatban őrizetbe vett 18 személy között vannak.

A legérdekesebb viszont az volt, amiről Erdogan egy szót sem említett:

a hang- és videófelvételek, melyek létezéséről immár hetek óta szivárogtatnak a névtelen török kémek.

Továbbá Erdogan egyszer se említette Mohamed bin Szalman koronaherceg nevét, akit korábban a szivárogtató források a gyilkosság megrendelőjeként neveztek meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.