A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a Malév csődjéért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Malév 800 egykori dolgozója vár arra, hogy megkapja elmaradt végkielégítését, vagy munkabérét, a követelés teljes összege mintegy 4,5 milliárdra rúg, írja a Népszava. A magyar állam, bár 95 százalékos tulajdonosa volt a cégnek, nem fizette ki a munkavállalókat, akik pert indítottak pénzükért. A lap szerint október kilencedikén a Kúria végül kimondta:

„a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta”.

Így hiába perlik az államot, az nem fog fizetni. A döntésről a Népszavának a légiközlekedésben dolgozók érdekeit képviselő Hunalpa elnöke, Demeter Csaba azt mondta, hogy szerinte 

"politikai döntés született a Kúrián. A legfelsőbb bírói testület két, igazságügyi szakértők véleményével alátámasztott ítéletet söpört le." 

A Kúria döntése nem csak a dolgozók szempontjából jött jól a kormánynak: háromezer cég összesen 175 milliárdot követel az egykori állami légitársaságon. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.