A szlovák elnök szerint országában állami tisztviselők fedezik a maffiát

2018 október 24., szerda 5:11
65
Jan Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnirovát 2018. február 27-én lőtték agyon. Fotó: Vladimir Simicek/AFP

Andrej Kiska szerint csak egy magyarázat lehet arra, hogy országában miért nem történtek lépések a maffia ellen. A szlovák államfő szerint az elmúlt évtizedben több tízmillió eurónyi közpénzt eltulajdonító maffiát "állami maffia, rendőrök és politikusok fedezik, akik nem indítanak vizsgálatokat és szándékosan a szőnyeg alá söprik a dolgokat".

Kiska államfő merőben szokatlan módon mindezt egy, a Dennik N független napilapban megjelent publicisztikában írta. Kiska esszéjében azt írja, állításait a titkosszolgálatok a maffia szlovákiai működéséről szóló jelentésére alapozza, amit még ő rendelt meg Jan Kuciak meggyilkolása után. "Eurótízmilliókról beszélünk, amiket jogosulatlanul fizettek ki, és amik bizonyos emberek zsebében kötöttek ki" - írja, de a későbbiekben sem közöl neveket, hogy mégis kiket gyanúsít. Azt azért hozzátette, hogy az eltusolásban a rendőri vezetés is érintett kell legyen, mert ők is megkapták ezeket az értesüléseket a titkosszolgálatoktól, mégse cselekedtek.

A gyilkosság után a független Szlovákia legnagyobb tüntetésén tiltakoztak a maffia és a politikai elit ellen. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Jan Kuciak maffiaügyekben nyomozó tényfeltáró újságíró volt, februárban menyasszonyával együtt lőtték agyon. Haláluk után a független Szlovákia történetének legnagyobb tüntetésén tiltakoztak a halála miatt, március közepére pedig még Robert Fico miniszterelnök is belebukott a botrányba, inkább lemondott, minthogy előrehozott választásokat írjanak ki.

Utódja, Peter Pellegrini miniszterelnök szerint Kiska államfő félreértette a titkosszolgálatok jelentését, mert abban szerinte nem írnak konkrét kapcsolatról a maffia és az állam között. (Via Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt