Egymilliárd forintért bérel aneszteziológusokat és műtősöket az eladósodott Péterfy kórház

Egy csuklósérült beteget látnak el a VIII. kerületi Fiuemi úti Péterfy Sándor utcai Kórház - Rendelõintézet és Baleseti Központban 2017. január 31-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Bár a Péterfy kórház szeptemberre már 2,7 milliárd forint adósságot halmozott fel, így az ország egyik legeladósodottabb kórháza, tavaly augusztusban 1,032 milliárd forint keretértékben kötöttek szerződést (.pdf) egy külső vállalkozással, a 2008-ban még építőipari cégként bejegyzett, de 2010 óta főtevékenységként fekvőbeteg-ellátással foglalkozó Wigwam-Bau Kft.-vel arról, hogy a cég négy éven át aneszteziológusokat és műtősöket biztosít a műtéti ellátásokhoz.

A szerződés tényét és összegét a 24.hu megkeresésére a kórházakat felügyelő Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központ (ÁEEK) sem tagadta. Mint mondták, a külsős munkaerőt a Fiumei úti baleseti sebészeti centrumban alkalmazzák, mert bár "a sürgösségi feladatok ellátásához elegendő számú aneszteziológus szakorvossal rendelkezik az intézet, az elektív műtétekhez (előre tervezett, elsősorban nagyízületi protézisek) külső szolgáltatást is igénybe kell vennie, különben az előjegyzési idő, amely most 4-5 hét, jelentősen meghosszabbodna".

A Wigwam-Bau a 24.hu cikke szerint régi partnere a Péterfynek, már 2010-ben és 2013-ban is szerződtek aneszteziológiai szolgáltatás ellátására. A 24.hu megpróbálta tisztázni, hogy van-e átfedés a kórház főállású állománya és a Wigwam-Bau által kiközvetített szakemberek között - azaz a magyar egészségügyben már-már hagyományosnak számító modellben saját alkalmazottait szervezi-e ki a kórház, de erre utaló jelet egyelőre nem találtak. Az ÁEEK nem árulta el, hogy gazdaságilag mi a mérlege a kiszervezésnek, milyen számítások alapján döntöttek külsős cég megbízása mellett, és mennyibe kerülne, ha ezeket a szakembereket inkább állományba vennék.

A 24-nek névtelenül nyilatkozók szerint amúgy a bérműtősök kevesebbe kerülnek, mint amennyibe az állományban levők túlórája kerülne, és még a pihenőidőre vonatkozó megkötések sem vonatkoznak rájuk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.