Egymilliárd forintért bérel aneszteziológusokat és műtősöket az eladósodott Péterfy kórház

2018 október 24., szerda 6:40
160
Egy csuklósérült beteget látnak el a VIII. kerületi Fiuemi úti Péterfy Sándor utcai Kórház - Rendelõintézet és Baleseti Központban 2017. január 31-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Bár a Péterfy kórház szeptemberre már 2,7 milliárd forint adósságot halmozott fel, így az ország egyik legeladósodottabb kórháza, tavaly augusztusban 1,032 milliárd forint keretértékben kötöttek szerződést (.pdf) egy külső vállalkozással, a 2008-ban még építőipari cégként bejegyzett, de 2010 óta főtevékenységként fekvőbeteg-ellátással foglalkozó Wigwam-Bau Kft.-vel arról, hogy a cég négy éven át aneszteziológusokat és műtősöket biztosít a műtéti ellátásokhoz.

A szerződés tényét és összegét a 24.hu megkeresésére a kórházakat felügyelő Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központ (ÁEEK) sem tagadta. Mint mondták, a külsős munkaerőt a Fiumei úti baleseti sebészeti centrumban alkalmazzák, mert bár "a sürgösségi feladatok ellátásához elegendő számú aneszteziológus szakorvossal rendelkezik az intézet, az elektív műtétekhez (előre tervezett, elsősorban nagyízületi protézisek) külső szolgáltatást is igénybe kell vennie, különben az előjegyzési idő, amely most 4-5 hét, jelentősen meghosszabbodna".

A Wigwam-Bau a 24.hu cikke szerint régi partnere a Péterfynek, már 2010-ben és 2013-ban is szerződtek aneszteziológiai szolgáltatás ellátására. A 24.hu megpróbálta tisztázni, hogy van-e átfedés a kórház főállású állománya és a Wigwam-Bau által kiközvetített szakemberek között - azaz a magyar egészségügyben már-már hagyományosnak számító modellben saját alkalmazottait szervezi-e ki a kórház, de erre utaló jelet egyelőre nem találtak. Az ÁEEK nem árulta el, hogy gazdaságilag mi a mérlege a kiszervezésnek, milyen számítások alapján döntöttek külsős cég megbízása mellett, és mennyibe kerülne, ha ezeket a szakembereket inkább állományba vennék.

A 24-nek névtelenül nyilatkozók szerint amúgy a bérműtősök kevesebbe kerülnek, mint amennyibe az állományban levők túlórája kerülne, és még a pihenőidőre vonatkozó megkötések sem vonatkoznak rájuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt