Putyin: Aki amerikai rakétát enged Európába, számoljon orosz megtorlással

2018 október 24., szerda 21:18
315

„Minden európai országnak, amely befogadja az Egyesült Államok rakétáit, számolnia kell Oroszország ellencsapásaival” 

- nyilatkozta szerdán Vlagyimir Putyin elnök, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok elnöke bejelentette, felmondja az 1987-ban kötött, a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló megállapodást (INF).

Vlagyimir Putyin 2018. október 24-én Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Fotó: Mikhael Klimentyev/Sputnik

A megállapodás szerint tilos minden nukleáris- és nem nukleáris rövid- és közép-hatótávolságú ballisztikus rakéta használat. 

Az oroszok attól tartanak, hogy az egyezség felmondásával az Egyesült Államok több nukleáris fegyvert telepít majd Európába. Közben a NATO története egyik legjelentősebb hadgyakorlatát készíti elő a közeli Norvégiában, 29 tagállam részvételével. 

A NATO részéről Jens Stoltenberg egyébként jelezte, nem valószínű, hogy a szövetség nukleáris fegyvereket telepítene Európába, ha az amerikai elnök valóban fel is mondja a megállapodást. 

 Trump álláspontja szerint Oroszország megszegte a megállapodást, ezért az Egyesült Államok nem kívánja azt tovább fenntartani. Stoltenberg egyetértett a megállapítással, és megerősítette, hogy minden körülmények közt megvédik szövetségeseiket, de azt is hozzátette, hogy a NATO nem keresi a konfrontációt. 

Putyin szerdán, Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után arról beszélt, hogy ha az USA tényleg kiszáll az INF-ből, az újra indíthatja a nagyhatalmak közötti fegyverkezési versenyt, ha pedig így lesz, az oroszok „gyorsak és hatékonyak lesznek”. 

„Azoknak az európai országoknak, amelyek közreműködnek egy ilyen amerikai akcióban, számítaniuk kell az orosz megtorlásra” - mondta ugyanitt az orosz elnök. 

Az Egyesült Államok azzal illeti Oroszországot, hogy titokban egy új, SSC-8 kódjellel azonosított közép-hatótávolságú rakétát fejlesztett ki. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt