A kínaiak és az oroszok is lehallgatják Trump mobiltelefonját

külföld
2018 október 25., 05:37
comments 121

Egykori és jelenlegi fehérházi hivatalnokok beszámolója alapján ír arról a New York Times, hogy hiába a számtalan figyelmeztetés, Donald Trump még mindig használja a régi iPhone-ját magánbeszélgetéseire.

Ezzel pedig az a gond, hogy amerikai kémek egybehangzó állítása szerint az a telefon nem biztonságos, és az orosz, illetve a kínai hírszerzés hallgatja az ott folyó beszélgetéseket. Ez nemcsak feltételezés, amerikai hírszerzési jelentések szerint a kínaiak például rendszeresen fogják a régi telefonon zajló beszélgetéseket. 

Trump a biztonságos fehérházi vonalon beszél épp
photo_camera Trump a biztonságos fehérházi vonalon beszél épp Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP


A lapnak nyilatkozó tisztviselők szerint a mobiltelefont Trump magánbeszélgetésekre használja, régi barátokat hív például fel, így aztán ha konkrét államügyekbe talán nem is tekinthetnek be a hallgatózok, de arról pontosabb képük lehet, hogy hogyan gondolkodik az amerikai elnök, milyen kérdések foglalkoztatják.

A fehérházi alkalmazottak szerint az utóbbi időben amúgy már többször sikerül rávenni Trumpot hogy az irodájában a rendelkezésre álló, biztonságos vonalat használja, de ezzel együtt sem volt hajlandó lemondani az iPhone-járól. 

Az amerikai hírszerzés a beszámolók szerint több forrásból, így külföldi kémek között zajló, elfogott beszélgetésekből, illetve külföldi kormányokba beépült amerikai forrásokból értesült arról, hogy a kínaiak és az oroszok is lehallgatják Trump telefonját. 

A névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalnokok egyike szerint a kínaiak komolyan szeretnének építeni az elfogott hívásokra, például megfigyelve, hogy kik azok az emberek, akiknek a véleményére ad az amerikai elnök, abban bízva, hogy ez még jól jöhet a számukra a kereskedelmi háború során.  

Nemcsak absztrakt példákról van szó: listára került például a Blackstone Group igazgatója, Stephen A. Schwarzman, aki nemrég mesterszakos képzést indíthatott egy pekingi egyetemen. De ugyanígy szerepel ott az egykori Las Vegas-i kaszinókirály, Steve Wynn, akinek Makaón voltak komoly érdekeltségei. 

Kína a hírszerzési információk szerint Trump számos ismerősének környezetét megpróbálta behálózni, abban bízva, hogy rajtuk keresztül olyan vélekedéseket juttathatnak el az amerikai elnök fülébe, melyek kedvezőek Peking számára. A hivatalnok szerint a beszervezni próbált emberek többségének fogalma sincs a kínai közeledési kísérletről. 

Egy korábbi fehérházi hivatalnok szerint Oroszország nem épített ki hasonlóan szofisztikált befolyásolási kísérletet, többek között azért sem, mert Trump eleve igen szívélyes viszonyt ápol Putyinnal. 

A CIA veteránja, az évtizedeken át Oroszországban szolgáló John Sipher elmondta a lapnak, hogy klasszikus hírszerzési megoldásról van szó, és hogy az orosz, illetve kínai kémek a legapróbb részleteket is felhasználhatják a lehallgatott beszélgetésekből: milyen típusú érvek hatnak az elnökre, mennyire volt könnyű rábeszélni valamire. 

A tisztviselők szerint az elnöknek van két hivatalos iPhone-ja, melyek sebezhetőségét egyes funkciók korlátozásával csökkentette az NSA, mellette pedig van egy harmadik, személyes iPhone-ja, amin viszont nem végezték el ezeket a műveleteket. Trump a másik két telefonján nem tárolhatja ismerősi elérhetőségét. 

De pusztán az okostelefonok átállításával nem is lehetne teljesen megszüntetni az eszközök sebezhetőségét, hiszen a hírszerzők az adótornyok között haladó hívásokat is el tudják fogni, ez ma már nem számít komoly kihívásnak számukra. Éppen az Edward Snowden-féle szivárogtatásokból derült ki, hogy az Obama-kormány idején az NSA lehallgatta Angela Merkel telefonját is. 

Nem véletlen, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői, így Vlagyimir Putyin vagy Hszi Csin-ping például alig használ mobiltelefont. Donald Trumppal nehezebb dolga volt az amerikai hírszerzésnek: arra nagy nehezen rábeszélték megválasztása után, hogy engedje el a jóval sebezhetőbbnek számító androidos telefonját, és idővel abba is belement, hogy hivatalos, ellenőrzött telefont tartson fenn Twitterezéshez, de a személyes iPhone-ját végül nem engedte el. 

Tanácsadói szerint Trump főleg olyankor nyúl régi telefonjához, amikor nem akarja, hogy hívása átmenjen a Fehér Ház rendszerén, és nyoma maradjon annak, kivel beszélt. A fehérházi alkalmazottak szerint szerencsére Trump régóta retteg a lehallgatásoktól, bőven már elnöksége előtt aggódott emiatt, ezért lehet abban bízni, hogy nem fecseg ki bizalmas dolgokat a hívásai alatt. De az is megnyugtató szerintük, hogy Trump jellemzően alig szokott foglalkozni a számára készített hírszerzési jelentésekkel, és általában is nagyon keveset tud az éppen zajló katonai vagy hírszerzési műveletekről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.