Egy berlini művész elfoglalt egy négyzetméternyi területet Magyarországból

POLITIKA
2018 október 25., 09:04
comments 144

Sajtóközleményt küldött ki Arcadia nagykövetsége, mely szerint október 16-án elfoglaltak egy mindössze egy négyzetméteres területet Magyarország területéből, és ez mostantól Arcadia területének számít.

Az elcsatolt terület Vértesarcsa közelében, Budapesttől 50 kilométerre fekszik (N 47° 21' 11.88'' / E 18° 33' 46.079''). Mint írják, október 16-ától kezdve a terület többé nem Magyarországhoz tartozik, és egyetlen nemzet sem formálhat igényt erre a földdarabra. Minderről a magyar kormányt is tájékoztatták. 

photo_camera Arcadia területe Vértesacsa mellett Fotó: PETER KEES/Peter Kees

Bár a közleményből nem derül ki, de a területfoglalás mögött egy ilyesmire szakosodott berlini művész, Peter Kees áll: a társadalomkritikus projektjeiről is ismert Kees 2006-ban alapította meg Arcadia nagykövetségét, és azóta foglal el egy négyzetméternyi területeket európai országokból. Németország mellett többek között Ausztriában, Olaszországban, Hollandiában, Finnországban, Belgiumban és Csehországban is jelölt már ki területet Arcadia számára, melyeket kivont az adott ország fennhatósága alól. 

Mint a projekt honlapja fogalmaz, egyetlen négyzetméternyi Arcadia egy négyzetméternyi szabadságot, menedéket és boldogságot jelent, és a területfoglalás célja, hogy kérdéseket vessen fel az egyének és közösségek számára ideális állam formájáról. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.