Egy berlini művész elfoglalt egy négyzetméternyi területet Magyarországból

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Sajtóközleményt küldött ki Arcadia nagykövetsége, mely szerint október 16-án elfoglaltak egy mindössze egy négyzetméteres területet Magyarország területéből, és ez mostantól Arcadia területének számít.

Az elcsatolt terület Vértesarcsa közelében, Budapesttől 50 kilométerre fekszik (N 47° 21' 11.88'' / E 18° 33' 46.079''). Mint írják, október 16-ától kezdve a terület többé nem Magyarországhoz tartozik, és egyetlen nemzet sem formálhat igényt erre a földdarabra. Minderről a magyar kormányt is tájékoztatták. 

Arcadia területe Vértesacsa mellettFotó: PETER KEES/Peter Kees

Bár a közleményből nem derül ki, de a területfoglalás mögött egy ilyesmire szakosodott berlini művész, Peter Kees áll: a társadalomkritikus projektjeiről is ismert Kees 2006-ban alapította meg Arcadia nagykövetségét, és azóta foglal el egy négyzetméternyi területeket európai országokból. Németország mellett többek között Ausztriában, Olaszországban, Hollandiában, Finnországban, Belgiumban és Csehországban is jelölt már ki területet Arcadia számára, melyeket kivont az adott ország fennhatósága alól. 

Mint a projekt honlapja fogalmaz, egyetlen négyzetméternyi Arcadia egy négyzetméternyi szabadságot, menedéket és boldogságot jelent, és a területfoglalás célja, hogy kérdéseket vessen fel az egyének és közösségek számára ideális állam formájáról.