Tizennyolc méteres bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban

külföld
2018 október 25., 09:52
comments 45

Rendőrségi források szerint az Északi-tenger mellett fekvő Middelkerke és Zeebrugge között a hajnali órákban észlelték a tetemet, amely az apály miatt reggelre Blankenberge partjainál teljes egészében szárazra került. A kíváncsiskodók elől a partszakaszt a rendőrség lezárta.

A tájékoztatás szerint a 35 tonnás bálnát a helyszínen feldarabolják, majd elszállítják és a belga természettudományi intézet a genti egyetemmel közösen felboncolja, hogy megállapítsák a halál okát. A csontvázat a tervek szerint nem őrzik meg.

Mint közölték, ritka a bálnák megjelenése a belga partoknál, de nem példa nélküli, hogy egyedül vagy párban úszó példányokat figyelnek meg a halász- vagy vitorláshajók. Ilyen legutóbb 2017 tavaszán fordult elő, amikor még a parton állók is szemügyre vehették az Oostende strandjától mintegy két kilométerre úszó emlősöket.

Mint a helyi média felidézi, 2015-ben egy bálna beúszott a genti kikötőbe, ahol egy tengerjáróval ütközött, amelynek hajócsavarja halálosan megsebesítette. A tetemet akkor a genti egyetem vizsgálta, csontváza mai napig megtekinthető az egyetem múzeumának épületében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.