Többé nem köthetik ki a német egyházak, hogy milyen legyen az alkalmazottaik vallása

vallás
2018 október 25., 15:10
comments 152

Németországban egy egyházak többé nem köthetik ki feltételként a vallási hovatartozást az álláshirdetéseikben. Ezt mondta ki csütörtökön a szövetségi munkaügyi bíróság Erfurtban. Ezzel az ítélettel pedig megváltoztatták az egyházi munkajogra vonatkozó eddig gyakorlatot, és az egyházaknak ettől kezdve ugyanúgy kell viselkedniük, mint bármelyik munkaadónak.

Korábban egy berlini szociálpedagógus perelte be az evangélikus egyházat, aki egy referensi állásra pályázott volna 2012-ban, de a hirdetésben feltételként kötötték ki az egyházhoz való tartozást. Ezt pedig a berlini nő nem tüntette fel a pályázatában. A bíróság akkor kimondta, hogy diszkrimináció érte a felekezet nélkülisége miatt, és 9800 eurós kártérítést ítéltek meg neki.

Később az ügy a szövetségi munkaügyi bírósághoz került, ami az Európai Bíróságtól kért állásfoglalást. Az Európai Bíróság idén áprilisban kimondta, hogy a vallási hovatartozást nem lehet feltételül szabni, ha az nem nélkülözhetetlen az adott munka ellátásához. De tárgyaltak egy olyan ügyet is, amikor egy vezető orvost rúgtak ki egy katolikus kórházból, amiért újraházasodott. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.