A Kínai Kommunista Párt elitjéhez közeli cégek akár 60 százalékkal olcsóbban szereznek önkormányzati földeket

The Quarterly Journal of Economics című közgazdaságtani akadémiai lapban megjelent egy tanulmány, ami azt nézte meg, mennyivel olcsóbban szereznek állami és önkormányzati földeket a Kínai Kommunista Párt legfelső elitjével kapcsolatban álló cégek, mint a többi cég. A felhasznált minta is hatalmas: 2004 és 2016 között több mint egymillió föld-adásvételt elemeztek a tanulmány készítői.

Az eredmény egészen elképesztő: a Politbüróhoz és tagjaihoz közeli cégek átlagosan 55,4-59,9 százalékkal vették olcsóbban a földeket az önkormányzatoktól.

Ráadásul azokat a helyi pártfunkcionáriusokat, akik ezeket a kedvezményeket intézték a baráti cégeknek, 23,4 százalékkal nagyobb eséllyel nevezik ki később országos vezetői pozícióba, mint azokat, akik nem kényeztették ennyire a kiválasztott cégeket.

A helyzet azonban nem minden tekintetben borús: Hszi Csin-ping elnök kb. két éve nagyszabású korrupcióellenes tisztogatásba kezdett, és a számok azt mutatják, nem is eredmény nélkül. A tanulmány szerint jelentősen csökken a korrupció azokban a tartományokban, ahová központi vizsgálóbizottság érkezik, vagy ahol Hszi maga cserélte le a helyi párttitkárt a helyi korrupciós ügyek miatt. Az elnök korrupcióellenes intézkedései jelentősen csökkentették a földkedvezményeket intéző korrupt helyi funkcionáriusok előléptetése esélyeit is.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.