A Kínai Kommunista Párt elitjéhez közeli cégek akár 60 százalékkal olcsóbban szereznek önkormányzati földeket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

The Quarterly Journal of Economics című közgazdaságtani akadémiai lapban megjelent egy tanulmány, ami azt nézte meg, mennyivel olcsóbban szereznek állami és önkormányzati földeket a Kínai Kommunista Párt legfelső elitjével kapcsolatban álló cégek, mint a többi cég. A felhasznált minta is hatalmas: 2004 és 2016 között több mint egymillió föld-adásvételt elemeztek a tanulmány készítői.

Az eredmény egészen elképesztő: a Politbüróhoz és tagjaihoz közeli cégek átlagosan 55,4-59,9 százalékkal vették olcsóbban a földeket az önkormányzatoktól.

Ráadásul azokat a helyi pártfunkcionáriusokat, akik ezeket a kedvezményeket intézték a baráti cégeknek, 23,4 százalékkal nagyobb eséllyel nevezik ki később országos vezetői pozícióba, mint azokat, akik nem kényeztették ennyire a kiválasztott cégeket.

A helyzet azonban nem minden tekintetben borús: Hszi Csin-ping elnök kb. két éve nagyszabású korrupcióellenes tisztogatásba kezdett, és a számok azt mutatják, nem is eredmény nélkül. A tanulmány szerint jelentősen csökken a korrupció azokban a tartományokban, ahová központi vizsgálóbizottság érkezik, vagy ahol Hszi maga cserélte le a helyi párttitkárt a helyi korrupciós ügyek miatt. Az elnök korrupcióellenes intézkedései jelentősen csökkentették a földkedvezményeket intéző korrupt helyi funkcionáriusok előléptetése esélyeit is.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.