A Kínai Kommunista Párt elitjéhez közeli cégek akár 60 százalékkal olcsóbban szereznek önkormányzati földeket

The Quarterly Journal of Economics című közgazdaságtani akadémiai lapban megjelent egy tanulmány, ami azt nézte meg, mennyivel olcsóbban szereznek állami és önkormányzati földeket a Kínai Kommunista Párt legfelső elitjével kapcsolatban álló cégek, mint a többi cég. A felhasznált minta is hatalmas: 2004 és 2016 között több mint egymillió föld-adásvételt elemeztek a tanulmány készítői.

Az eredmény egészen elképesztő: a Politbüróhoz és tagjaihoz közeli cégek átlagosan 55,4-59,9 százalékkal vették olcsóbban a földeket az önkormányzatoktól.

Ráadásul azokat a helyi pártfunkcionáriusokat, akik ezeket a kedvezményeket intézték a baráti cégeknek, 23,4 százalékkal nagyobb eséllyel nevezik ki később országos vezetői pozícióba, mint azokat, akik nem kényeztették ennyire a kiválasztott cégeket.

A helyzet azonban nem minden tekintetben borús: Hszi Csin-ping elnök kb. két éve nagyszabású korrupcióellenes tisztogatásba kezdett, és a számok azt mutatják, nem is eredmény nélkül. A tanulmány szerint jelentősen csökken a korrupció azokban a tartományokban, ahová központi vizsgálóbizottság érkezik, vagy ahol Hszi maga cserélte le a helyi párttitkárt a helyi korrupciós ügyek miatt. Az elnök korrupcióellenes intézkedései jelentősen csökkentették a földkedvezményeket intéző korrupt helyi funkcionáriusok előléptetése esélyeit is.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.