Erdogan arra kérte Szaúd-Arábiát, nevezze meg a „helyi kapcsolatot”, akinek Hasogdzsi holttestét átadták

bűnügy
2018 október 26., 13:17
comments 79

Szaúd-Arábia vasárnap Törökországba küldi főügyészét az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában. Erdoğan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában a párt tartományi elnökei előtt felszólalva közölte: a szaúdi főügyész török kollégájával egyeztet majd.

A szaúdi főügyész csütörtökön azt mondta, hogy Törökországhoz hasonlóan ő is úgy véli, előre kitervelt gyilkosság áldozata lett Hasogdzsi. De az álláspontja ellentmond a legutóbbi hivatalos szaúdi magyarázatnak, ami szerint Hasogdzsi dulakodás közben vesztette életét.

A török elnök a pénteki beszédében több kérést is intézett Rijádhoz a Hasogdzsi-gyilkosságot illetően. Azt mondta, a szaúdi tisztségviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk, hogy ki adott parancsot annak a Szaúd-Arábiában az ottani nyomozás alatt őrizetbe vett 18 gyanúsítottnak, akik néhány órával Hasogdzsi előtt a főkonzulátusra mentek. Erdoğan azt mondta: a gyilkosság elkövetőjének a 18 gyanúsított között kell lennie.

Egy magát megnevezni nem akaró, de a „nyomozás részleteit ismerő” tisztségviselő a múlt héten úgy nyilatkozott, nem tudni, hova kerülhetett Hasogdzsi holtteste, miután azt egy „helyi kapcsolatnak” átadták. A török elnök pénteken arra is kérte Szaúd-Arábiát, hogy nevezze meg ezt a „helyi kapcsolatot”, mert rajta keresztül az is meg lehet tudni, hol van a szaúd-arábiai újságíró holtteste.

A török elnök a felszólalásában „gyerekesnek” minősítette azt a korábbi, a gyilkosság beismerése előtti szaúdi nyilatkozatot, ami szerint Hasogdzsi az után tűnt el, miután kilépett az isztambuli főkonzulátus épületéből.

A török elnök Budapesten 2018. október 8-án.
photo_camera A török elnök Budapesten október 8-án. Fotó: Halász Júlia/444

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste az isztambuli szaúdi külképviseletet, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Rijád csak egy héttel ezelőtt ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a konzulátuson, de a megölésének körülményei azóta sem tisztázottak. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, illetve a nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a külképviseleten brutális módszerekkel meggyilkolták.

Erdoğan most úgy fogalmazott: vicces, hogy állítólag kijön az épületből, de a kint várakozó menyasszonyával nem találkozik. Ez a „gyerekes” nyilatkozat sem egy állam, sem egy államférfi komolyságával nem egyeztethető össze – mondta.

Az államfő pénteki beszéde után Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter telefonon beszélt a szaúdi hivatali kollégájával, Ádel al-Dzsubeirrel. Az egyeztetésről a török sajtó egyelőre nem közölt részleteket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.