Erdogan arra kérte Szaúd-Arábiát, nevezze meg a „helyi kapcsolatot”, akinek Hasogdzsi holttestét átadták

Szaúd-Arábia vasárnap Törökországba küldi főügyészét az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában. Erdoğan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában a párt tartományi elnökei előtt felszólalva közölte: a szaúdi főügyész török kollégájával egyeztet majd.

A szaúdi főügyész csütörtökön azt mondta, hogy Törökországhoz hasonlóan ő is úgy véli, előre kitervelt gyilkosság áldozata lett Hasogdzsi. De az álláspontja ellentmond a legutóbbi hivatalos szaúdi magyarázatnak, ami szerint Hasogdzsi dulakodás közben vesztette életét.

A török elnök a pénteki beszédében több kérést is intézett Rijádhoz a Hasogdzsi-gyilkosságot illetően. Azt mondta, a szaúdi tisztségviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk, hogy ki adott parancsot annak a Szaúd-Arábiában az ottani nyomozás alatt őrizetbe vett 18 gyanúsítottnak, akik néhány órával Hasogdzsi előtt a főkonzulátusra mentek. Erdoğan azt mondta: a gyilkosság elkövetőjének a 18 gyanúsított között kell lennie.

Egy magát megnevezni nem akaró, de a „nyomozás részleteit ismerő” tisztségviselő a múlt héten úgy nyilatkozott, nem tudni, hova kerülhetett Hasogdzsi holtteste, miután azt egy „helyi kapcsolatnak” átadták. A török elnök pénteken arra is kérte Szaúd-Arábiát, hogy nevezze meg ezt a „helyi kapcsolatot”, mert rajta keresztül az is meg lehet tudni, hol van a szaúd-arábiai újságíró holtteste.

A török elnök a felszólalásában „gyerekesnek” minősítette azt a korábbi, a gyilkosság beismerése előtti szaúdi nyilatkozatot, ami szerint Hasogdzsi az után tűnt el, miután kilépett az isztambuli főkonzulátus épületéből.

A török elnök Budapesten október 8-án.Fotó: Halász Júlia/444

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste az isztambuli szaúdi külképviseletet, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Rijád csak egy héttel ezelőtt ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a konzulátuson, de a megölésének körülményei azóta sem tisztázottak. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, illetve a nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a külképviseleten brutális módszerekkel meggyilkolták.

Erdoğan most úgy fogalmazott: vicces, hogy állítólag kijön az épületből, de a kint várakozó menyasszonyával nem találkozik. Ez a „gyerekes” nyilatkozat sem egy állam, sem egy államférfi komolyságával nem egyeztethető össze – mondta.

Az államfő pénteki beszéde után Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter telefonon beszélt a szaúdi hivatali kollégájával, Ádel al-Dzsubeirrel. Az egyeztetésről a török sajtó egyelőre nem közölt részleteket. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.