A kínai Csinanban bevezették a kutyatartó jogosítványt

külföld
2018 október 28., 07:08
comments 169
Kínai kutyatartó Cera nevű kutyájával egy medencével is felszerelt pekingi kutyafuttatóban.
photo_camera Kínai kutyatartó Cera nevű kutyájával egy medencével is felszerelt pekingi kutyafuttatóban. Fotó: Pan zhiwang/Imaginechina

2017 eleje óta már 122 csinani kutyatulajdonostól kobozták el átmenetileg a kutyáját a hatóságok. A kelet-kínai városban akkor vezették be a kutyajogosítványt és a közlekedésből már ismert büntetőpontrendszert, mely alapján a kutyatartási szabályokat megsértő tulajdonosoktól el is kobozhatják állatukat.

A szabályok elég szigorúak: a kutyajogosítvány 12 ponttal van feltöltve, de már azért három pont levonás jár, ha valaki póráz nélkül sétáltatja az állatát. A visszaesőktől már 6 pontot vonnak le, így pedig elég hamar el lehet veszíteni a 12 pontot. Ha egy tulajdonos két éven belül veszíti el minden pontját, a hatóságok elkobozzák a kutyáját, amit csak akkor kaphat vissza, ha sikeres vizsgát tesz helyes kutyatartásból.

Az elmúlt két évben 122-en vesztették el az összes pontjukat, és közülük 12-nek még nem sikerült sikeres vizsgát tennie.

A kutyatartók amúgy szerezhetnek is pontokat, például ha helyes viselkedésre tanítják társaikat, vagy menhelyeken önkénteskednek. Ilyenkor 1-3 pontot szerezhetnek a jogosítványukra.

Kínában a középrétegek gyarapodásával felfutóban van a házi kedvencek tartása is, egy kutyatartóknak szánt közösségi hálózat felmérése szerint 34 millió kutyatartónak már 51 millió kutyája van az országban. Ez pedig egyre nagyobb feszültségeket okoz, de Csinanban a hatóságok szerint a kutyajogosítvány bevezetése óta 43 százalékkal csökkentek a kutyájukat póráz nélkül sétáltatókkal szembeni panaszok, és 65 százalékkal az általában kutyákkal kapcsolatos panaszok. (Via SCMP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.