A csokoládé hagyományai még ősibbek, mint gondoltuk

érdekes adat
2018 október 29., 22:53
comments 31

A csoki eredete 1500 évvel és 1400 kilométerrel odébb került - írja a Guardian egy friss kutatásra hivatkozva. Eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy a csokoládé fő összetevőjét, a kakaót 3500 évvel ezelőtt, Közép-Amerikában használták először a maja és egyéb civilizációk.

De a kanadai University of British Columbia kutatása felfedezte, hogy a mai Ecuador területén már másfél évezreddel korábban fogyasztottak kakaót. Az viszont nem tisztázott, hogy a nemesítéssel meddig jutottak el.

photo_camera Kakaó a fán Hondurasban Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

Érdekes, hogy pár napja jött ki egy másik tanulmány, amelyet az MTI is szemlézett, és amely a ma termesztett kakaófák génkészletét elemezve arra jutott: a csokoládé alapanyagát nagyjából 3600 éve kezdte termeszteni és nemesíteni az ember. A Communications Biology című szaklapban megjelent kutatásban vizsgálták a „kakaók fejedelmét”, a ritka, aromás criollót, amelyet elsőként kezdett termeszteni az ember. Azt találták, hogy a nemesítés Közép-Amerikában indult nagyjából 3600 - legkorábban 10,9 ezer, legkésőbb 2481 - éve, ám a növény az Amazon medencéjéből, a mai Kolumbia és Ecuador határvidékéről származik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt