A csokoládé hagyományai még ősibbek, mint gondoltuk

A csoki eredete 1500 évvel és 1400 kilométerrel odébb került - írja a Guardian egy friss kutatásra hivatkozva. Eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy a csokoládé fő összetevőjét, a kakaót 3500 évvel ezelőtt, Közép-Amerikában használták először a maja és egyéb civilizációk.

De a kanadai University of British Columbia kutatása felfedezte, hogy a mai Ecuador területén már másfél évezreddel korábban fogyasztottak kakaót. Az viszont nem tisztázott, hogy a nemesítéssel meddig jutottak el.

Kakaó a fán HondurasbanFotó: ORLANDO SIERRA/AFP

Érdekes, hogy pár napja jött ki egy másik tanulmány, amelyet az MTI is szemlézett, és amely a ma termesztett kakaófák génkészletét elemezve arra jutott: a csokoládé alapanyagát nagyjából 3600 éve kezdte termeszteni és nemesíteni az ember. A Communications Biology című szaklapban megjelent kutatásban vizsgálták a „kakaók fejedelmét”, a ritka, aromás criollót, amelyet elsőként kezdett termeszteni az ember. Azt találták, hogy a nemesítés Közép-Amerikában indult nagyjából 3600 - legkorábban 10,9 ezer, legkésőbb 2481 - éve, ám a növény az Amazon medencéjéből, a mai Kolumbia és Ecuador határvidékéről származik.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.