Alig két hónapja helyezték forgalomba, de már javítani kellett az óceánba zuhant indonéz Boeinget

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az indonéz mentőalakulatok tájékoztatása szerint nagy eséllyel nincs túlélője annak a repülőgép-balesetnek, ami hétfőn reggel történt nem messze Jakartától. 

A Lion Air járata alig 13 perce hagyta el Indonézia fővárosát Java szigetén, amikor megszakadt a pilótával a kapcsolat. 

A Lion Air (egy másik) Boeing 737-800-as típusú repülőgépe a palui Mutiara Sis Al Jufri-reptérenFotó: ADEK BERRY/AFP

A légiirányítás tájékoztatása szerint a pilóta gyakorlatilag a felszállás után azonnal engedélyt kért, hogy visszatérhessen a jakartai reptérre egy műszaki meghibásodás miatt, de mielőtt ez megtörténhetett volna, megszakadt vele a rádiós kapcsolat, és az óceánba zuhant. A becsapódás nagyjából 8 kilométerre keletre történt a Tanjung Karawang-félszigettől. 

A vadonatúj, alig két hónapja üzembe helyezett Boeing 737-MAX típusú repülőgép az észak-indonéz, Szumátra mellett fekvő Bangka szigetére tartott 188 emberrel a fedélzetén. A Lion Air cégvezetője, Edward Sirait az AFP kérdésére válaszul elmondta, hogy a gépet augusztusban állították üzemben, de a jakartai felszállás előtt Balira szállították egy szervízelés erejéig. Utána viszont állítása szerint a gépet ismételten ellenőrizték, és repülésre alkalmasnak találták. 

A Reuters tavaly arról adott hírt, hogy a 2017 májusban átadott Boeing 737-MAX típusú gépek engedélyeit rövid időre felfüggesztették, mert a General Electric és a Safran Aircraft Engines motorjaival problémák adódtak. A hibákat a hírügynökség szerint hamar orvosolták és az engedélyeket is kiadták.

A mentőcsapatok nagyjából 70 kilométerre a fővárostól találták meg a repülőgép roncsait. A gép teste a 35 méteres mélységű tengerfenékig süllyedt, a víz felszínén viszont roncsdarabok lebegnek, és több áldozat holtestét is megtalálták már. 

Az áldozatokról egyelőre nem tuni biztosat, sajtóértesülések szerint egy olasz és egy indiai állampolgár is a fedélzeten volt. (Reuters / AFP / MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.