Alig két hónapja helyezték forgalomba, de már javítani kellett az óceánba zuhant indonéz Boeinget

külföld
2018 október 29., 11:44
comments 139

Az indonéz mentőalakulatok tájékoztatása szerint nagy eséllyel nincs túlélője annak a repülőgép-balesetnek, ami hétfőn reggel történt nem messze Jakartától. 

A Lion Air járata alig 13 perce hagyta el Indonézia fővárosát Java szigetén, amikor megszakadt a pilótával a kapcsolat. 

A Lion Air (egy másik) Boeing 737-800-as típusú repülőgépe a palui Mutiara Sis Al Jufri-reptéren
photo_camera A Lion Air (egy másik) Boeing 737-800-as típusú repülőgépe a palui Mutiara Sis Al Jufri-reptéren Fotó: ADEK BERRY/AFP

A légiirányítás tájékoztatása szerint a pilóta gyakorlatilag a felszállás után azonnal engedélyt kért, hogy visszatérhessen a jakartai reptérre egy műszaki meghibásodás miatt, de mielőtt ez megtörténhetett volna, megszakadt vele a rádiós kapcsolat, és az óceánba zuhant. A becsapódás nagyjából 8 kilométerre keletre történt a Tanjung Karawang-félszigettől. 

link Forrás

A vadonatúj, alig két hónapja üzembe helyezett Boeing 737-MAX típusú repülőgép az észak-indonéz, Szumátra mellett fekvő Bangka szigetére tartott 188 emberrel a fedélzetén. A Lion Air cégvezetője, Edward Sirait az AFP kérdésére válaszul elmondta, hogy a gépet augusztusban állították üzemben, de a jakartai felszállás előtt Balira szállították egy szervízelés erejéig. Utána viszont állítása szerint a gépet ismételten ellenőrizték, és repülésre alkalmasnak találták. 

A Reuters tavaly arról adott hírt, hogy a 2017 májusban átadott Boeing 737-MAX típusú gépek engedélyeit rövid időre felfüggesztették, mert a General Electric és a Safran Aircraft Engines motorjaival problémák adódtak. A hibákat a hírügynökség szerint hamar orvosolták és az engedélyeket is kiadták.

A mentőcsapatok nagyjából 70 kilométerre a fővárostól találták meg a repülőgép roncsait. A gép teste a 35 méteres mélységű tengerfenékig süllyedt, a víz felszínén viszont roncsdarabok lebegnek, és több áldozat holtestét is megtalálták már. 

Az áldozatokról egyelőre nem tuni biztosat, sajtóértesülések szerint egy olasz és egy indiai állampolgár is a fedélzeten volt. (Reuters / AFP / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.