Alig két hónapja helyezték forgalomba, de már javítani kellett az óceánba zuhant indonéz Boeinget

Az indonéz mentőalakulatok tájékoztatása szerint nagy eséllyel nincs túlélője annak a repülőgép-balesetnek, ami hétfőn reggel történt nem messze Jakartától. 

A Lion Air járata alig 13 perce hagyta el Indonézia fővárosát Java szigetén, amikor megszakadt a pilótával a kapcsolat. 

A Lion Air (egy másik) Boeing 737-800-as típusú repülőgépe a palui Mutiara Sis Al Jufri-reptérenFotó: ADEK BERRY/AFP

A légiirányítás tájékoztatása szerint a pilóta gyakorlatilag a felszállás után azonnal engedélyt kért, hogy visszatérhessen a jakartai reptérre egy műszaki meghibásodás miatt, de mielőtt ez megtörténhetett volna, megszakadt vele a rádiós kapcsolat, és az óceánba zuhant. A becsapódás nagyjából 8 kilométerre keletre történt a Tanjung Karawang-félszigettől. 

A vadonatúj, alig két hónapja üzembe helyezett Boeing 737-MAX típusú repülőgép az észak-indonéz, Szumátra mellett fekvő Bangka szigetére tartott 188 emberrel a fedélzetén. A Lion Air cégvezetője, Edward Sirait az AFP kérdésére válaszul elmondta, hogy a gépet augusztusban állították üzemben, de a jakartai felszállás előtt Balira szállították egy szervízelés erejéig. Utána viszont állítása szerint a gépet ismételten ellenőrizték, és repülésre alkalmasnak találták. 

A Reuters tavaly arról adott hírt, hogy a 2017 májusban átadott Boeing 737-MAX típusú gépek engedélyeit rövid időre felfüggesztették, mert a General Electric és a Safran Aircraft Engines motorjaival problémák adódtak. A hibákat a hírügynökség szerint hamar orvosolták és az engedélyeket is kiadták.

A mentőcsapatok nagyjából 70 kilométerre a fővárostól találták meg a repülőgép roncsait. A gép teste a 35 méteres mélységű tengerfenékig süllyedt, a víz felszínén viszont roncsdarabok lebegnek, és több áldozat holtestét is megtalálták már. 

Az áldozatokról egyelőre nem tuni biztosat, sajtóértesülések szerint egy olasz és egy indiai állampolgár is a fedélzeten volt. (Reuters / AFP / MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.