Felfüggesztették az 1,4 milliárdos csalással gyanúsított Simonka György mentelmi jogát

politika
2018 október 29., 12:33
comments 174

Kiadta a Legfőbb Ügyészségnek a fideszes Simonka Györgyöt az Országgyűlés. Hétfő délután 

163 igennel, ellenszavazat nélkül, egyhangúlag megszavazta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a parlament. 

Simonka György a szavazás előtt nem kívánt élni felszólalási jogával. 

link Forrás

Az Országgyűlésnél október közepén kérvényezte a fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

photo_camera Fotó: Facebook/Simonka György

Az ügyészég gyanúja szerint Simonka olyan uniós és hazai támogatásokra, amiket zöldség-gyümölcs termelőknek írtak ki eszközbeszerzésekhez, beruházásokhoz. A képviselő egy komplett hálózatot állított fel ezek lehívásához. 

A módszert nem bonyolították túl: egyszerűen túlárazták a kérelmeket. Így a valós árak fölötti összeget kapták meg. Sokszor azzal is játszottak, hogy használt eszközöket vásároltak, miközben azokat újnak számolták el. A gyanú szerint

a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának. Készpénzben. Az ügyészség számítása szerint a hálózat 1,4 milliárdot csalhatott el.

A Fidesznek és Simonkának is volt ideje az ügyre felkészülni:

  • a NAV 2014. július 14-én rendelt el a nyomozást az ügyben,
  • majd másfél évvel később 2016. február 4.-én  jelölte ki a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya a nyomozás lefolytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget,
  • ami a hónap elején kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 
  • A magyar és az európai uniós költségvetésnek 973 millió forint kárt okozó, Simonka György tulajdonában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását 2015-ben rendelte el a Békés Megyei Bíróság. 

Hiába az évek óta tartó eljárások, Simonka a gyanúsítását idén októberben csak annyival kommentálta, hogy

"igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság."

Orbán Viktort két éve kérdezte Simonka ügyeiről az akkor még LMP-s Hadházy Ákos, a miniszterelnök elintézte annyival, hogy közölte:

„a kérdése kapcsán nem világos, hogy mit vár tő­lem, de azt szeretném előrebocsátani, hogy a Házban az ülésrendet nem én szabom meg, hanem a ház­elnök úr, ezért nem tudom a képviselőket szétültetni. Köszönöm megtisztelő figyelmét.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.