Felfüggesztették az 1,4 milliárdos csalással gyanúsított Simonka György mentelmi jogát

Kiadta a Legfőbb Ügyészségnek a fideszes Simonka Györgyöt az Országgyűlés. Hétfő délután 

163 igennel, ellenszavazat nélkül, egyhangúlag megszavazta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a parlament. 

Simonka György a szavazás előtt nem kívánt élni felszólalási jogával. 

Az Országgyűlésnél október közepén kérvényezte a fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Fotó: Facebook/Simonka György

Az ügyészég gyanúja szerint Simonka olyan uniós és hazai támogatásokra, amiket zöldség-gyümölcs termelőknek írtak ki eszközbeszerzésekhez, beruházásokhoz. A képviselő egy komplett hálózatot állított fel ezek lehívásához. 

A módszert nem bonyolították túl: egyszerűen túlárazták a kérelmeket. Így a valós árak fölötti összeget kapták meg. Sokszor azzal is játszottak, hogy használt eszközöket vásároltak, miközben azokat újnak számolták el. A gyanú szerint

a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának. Készpénzben. Az ügyészség számítása szerint a hálózat 1,4 milliárdot csalhatott el.

A Fidesznek és Simonkának is volt ideje az ügyre felkészülni:

  • a NAV 2014. július 14-én rendelt el a nyomozást az ügyben,
  • majd másfél évvel később 2016. február 4.-én  jelölte ki a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya a nyomozás lefolytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget,
  • ami a hónap elején kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 
  • A magyar és az európai uniós költségvetésnek 973 millió forint kárt okozó, Simonka György tulajdonában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását 2015-ben rendelte el a Békés Megyei Bíróság. 

Hiába az évek óta tartó eljárások, Simonka a gyanúsítását idén októberben csak annyival kommentálta, hogy

"igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság."

Orbán Viktort két éve kérdezte Simonka ügyeiről az akkor még LMP-s Hadházy Ákos, a miniszterelnök elintézte annyival, hogy közölte:

„a kérdése kapcsán nem világos, hogy mit vár tő­lem, de azt szeretném előrebocsátani, hogy a Házban az ülésrendet nem én szabom meg, hanem a ház­elnök úr, ezért nem tudom a képviselőket szétültetni. Köszönöm megtisztelő figyelmét.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.