Merkel bejelentette, hogy ez az utolsó kormányzati ciklusa

külföld
2018 október 29., 12:33
comments 128

A német kancellár a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, csalódott a hesseni eredmények miatt. Elismerte, hogy a rossz eredményhez a nagykoalíción belüli viták is hozzájárultak.  Elfogadhatatlannak nevezte az a képet, amit a szövetségi kormány az utóbbi időben magáról mutatott. Szerinte a szakmai munka észrevehetetlen volt. És kijelentette azt is, hogy nem a kommunikációval, hanem a munkakultúrával voltak bajok. 

photo_camera Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Egyben megerősítette, hogy nem indul újra a CDU elnökségéért a párt decemberi tisztújító kongresszusán. Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy már a nyári szünet előtt eldöntötte, hogy elengedi a pártelnökséget. A döntés már korábban megvolt, csak most egy héttel előbbre hozta a bejelentést. 

 Egyben bejelentette azt is, hogy a mostani az utolsó kormányzati ciklusa, vagyis 2021 ősze után már biztosan nem ő fogja vezetni Németországot. Utána már nem akar további politikai tisztséget vállalni, még parlamenti képviselőként sem indul újra. Azt mondta, hogy a hivatalát mindig méltósággal akarta viselni, és elhagyni is méltósággal akarja. Merkel elismerte az is, hogy kockázatos szétválasztani a kancellári és a pártelnöki pozíciót, ez eltér a személyes meggyőződésétől. Ugyanakkor most megpróbálja ezzel segíteni a szövetségi kormányt.

Merkel a lehetséges utódjáról nem akart beszélni. A sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy elő akarja készíteni az utána következő időszakot. Hozzátette, hogy ez szokatlan lehet, de szerinte ebben sok lehetőség rejlik. Hozzá akar járulni, hogy a CDU megújuljon, és a jövőben ismét jól működjön. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.