Merkel bejelentette, hogy ez az utolsó kormányzati ciklusa

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A német kancellár a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, csalódott a hesseni eredmények miatt. Elismerte, hogy a rossz eredményhez a nagykoalíción belüli viták is hozzájárultak.  Elfogadhatatlannak nevezte az a képet, amit a szövetségi kormány az utóbbi időben magáról mutatott. Szerinte a szakmai munka észrevehetetlen volt. És kijelentette azt is, hogy nem a kommunikációval, hanem a munkakultúrával voltak bajok. 

Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Egyben megerősítette, hogy nem indul újra a CDU elnökségéért a párt decemberi tisztújító kongresszusán. Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy már a nyári szünet előtt eldöntötte, hogy elengedi a pártelnökséget. A döntés már korábban megvolt, csak most egy héttel előbbre hozta a bejelentést. 

 Egyben bejelentette azt is, hogy a mostani az utolsó kormányzati ciklusa, vagyis 2021 ősze után már biztosan nem ő fogja vezetni Németországot. Utána már nem akar további politikai tisztséget vállalni, még parlamenti képviselőként sem indul újra. Azt mondta, hogy a hivatalát mindig méltósággal akarta viselni, és elhagyni is méltósággal akarja. Merkel elismerte az is, hogy kockázatos szétválasztani a kancellári és a pártelnöki pozíciót, ez eltér a személyes meggyőződésétől. Ugyanakkor most megpróbálja ezzel segíteni a szövetségi kormányt.

Merkel a lehetséges utódjáról nem akart beszélni. A sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy elő akarja készíteni az utána következő időszakot. Hozzátette, hogy ez szokatlan lehet, de szerinte ebben sok lehetőség rejlik. Hozzá akar járulni, hogy a CDU megújuljon, és a jövőben ismét jól működjön. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.