Merkel bejelentette, hogy ez az utolsó kormányzati ciklusa

A német kancellár a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, csalódott a hesseni eredmények miatt. Elismerte, hogy a rossz eredményhez a nagykoalíción belüli viták is hozzájárultak.  Elfogadhatatlannak nevezte az a képet, amit a szövetségi kormány az utóbbi időben magáról mutatott. Szerinte a szakmai munka észrevehetetlen volt. És kijelentette azt is, hogy nem a kommunikációval, hanem a munkakultúrával voltak bajok. 

Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Egyben megerősítette, hogy nem indul újra a CDU elnökségéért a párt decemberi tisztújító kongresszusán. Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy már a nyári szünet előtt eldöntötte, hogy elengedi a pártelnökséget. A döntés már korábban megvolt, csak most egy héttel előbbre hozta a bejelentést. 

 Egyben bejelentette azt is, hogy a mostani az utolsó kormányzati ciklusa, vagyis 2021 ősze után már biztosan nem ő fogja vezetni Németországot. Utána már nem akar további politikai tisztséget vállalni, még parlamenti képviselőként sem indul újra. Azt mondta, hogy a hivatalát mindig méltósággal akarta viselni, és elhagyni is méltósággal akarja. Merkel elismerte az is, hogy kockázatos szétválasztani a kancellári és a pártelnöki pozíciót, ez eltér a személyes meggyőződésétől. Ugyanakkor most megpróbálja ezzel segíteni a szövetségi kormányt.

Merkel a lehetséges utódjáról nem akart beszélni. A sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy elő akarja készíteni az utána következő időszakot. Hozzátette, hogy ez szokatlan lehet, de szerinte ebben sok lehetőség rejlik. Hozzá akar járulni, hogy a CDU megújuljon, és a jövőben ismét jól működjön. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.