Merkel nem indul újra a pártelnökségért

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Úgy tűnik, tényleg elkezdődött a Merkel-korszak utolsó felvonása a hesseni választások után. Miután vasárnap a CDU rengeteg szavazatot veszett a tartományi választáson Hessenben, nem sokkal korábban pedig a testvárpártja, a CSU is bezuhant Bajorországban, a német kancellár levonta a tanulságot. A Spiegel információi szerint hétfő reggel

Angela Merkel a CDU elnökségi ülésén bejelentette, hogy nem indul újra a pártelnökségén a decemberi kongresszuson. 

Fotó: Kay Nietfeld/AP

Merkel pártja Hessenben CDU 11 százalékot vesztett az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest. Bár a CDU ugyan az első helyen végzett és folytathatja a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta a leggyengébb eredményét, 27 százalékot ért el. A 2017-es választások óta folyamatosan nő a feszültség a CDU és a CSU pártszövetség két pártja, valamint a koalíciós partner SPD között, és emiatt a kormánypártok népszerűsége az utóbbi időszakban szövetségi szinten is történelmi mélységbe zuhant

A belső feszültségek miatt a kancellár mögül kihátrált a CDU többsége is. Szeptember végén saját frakciója szavazta le Merkel 13 éve szolgáló jelöltjét, Volker Kaudert a frakcióvezető-választáson. A képviselőcsoportot azóta Ralph Brinkhaus vezeti. 

Merkel, aki 2000 óta vezeti a pártot, korábban többször megjegyezte, hogy a kancellárság és pártelnökség kéz a kézben járnak. Ezzel szemben a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az elnökségi ülésen azt mondta, hogy a kancellárságot megtartja. 

Lehetséges utódként a CDU főtitkárát, Annegret Kramp-Karrenbauert emlegették, de ugyanakkor őt kevesen tartják elég karakteres vezetőnek ahhoz, hogy kirántsa a pártot a mélységből. A Spiegel szerint mellette még az egészségügyi miniszter, Jens Spahn, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Armin Laschet is jelöltethetik magukat. A Bild szerint még  Friedrich Merz neve is felmerült.