Nagyot buktak a német kormánykoalíció pártjai, a Zöldek és a szélsőjobb nyerték a legnagyobbat

külföld
2018 október 28., 19:15
comments 145

Nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb sorsfordítónak kikiáltott tartományi választáson is megismétlődik az, ami nemrég Bajorországban: 

a Németországot kormányzó nagykoalíció pártjainak népszerűsége zuhan, de még így is lehetetlen nélkülük tartományi kormányt alakítani, közben pedig jönnek fel a Zöldek és a szélsőjobboldali AfD.

Az ARD és a ZDF exit pollokra alapozott előrejelzései nagyjából ugyanazt mutatják: 

  • Merkel pártja, a jobboldali CDU 11 százalékot vesztett az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest;
  • szinte pontosan ugyanennyit, mint koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD;
  • miközben a mérsékelt, unió-párti Zöldek már holtversenyben a másodikok, 11-ről 20 százalékra erősödve;
  • a szélsőjobboldali, menekültellenes AfD pedig szinte a semmiből jött fel 13 százalékra.
A ZDF előrejelzése
photo_camera A ZDF előrejelzése Fotó: spiegel.de

A választásnak önmagán túlmutató tétje van: ha nem a CDU alakít kormányt a tartományban, Merkelt aligha választják újra elnöknek a párt decemberi kongresszusán, és jó esély nyílhat egy előrehozott választásra Németországban - írtuk reggeli elemzésünkben. Merkelnek tehát jó hír lehet, hogy 

egyelőre úgy néz ki, hogy a CDU nélkül nincs kormány.

A CDU-s kormányfő, Volker Bouffier is arra készül, hogy a vasárnapi választásokat követően is ő fogja vezetni a tartományi kormányt - írja a politikusi nyilatkozatokat szemléző MTI. „Továbbra is világos, hogy a miénk a legnagyobb frakció” - hangsúlyozta a politikus, aki azt is bejelentette, hogy egyeztetést kezdenek a többi párttal, kivéve a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt (Die Linke) és az CDU-tól jobbra elhelyezkedő AfD-t. 

Volker Bouffiert tapsolják
photo_camera Volker Bouffiert tapsolják Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance/AFP

A politikus fájdalmas veszteségnek nevezte, hogy a párt 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint 10 százalékpontot veszített támogatásából. Ennek ellenére kijelentette, hogy azt a célt sikerült elérni, hogy a CDU nélkül ne lehessen kormányt alakítani Hessenben. 

A történelmi rekordnak számító eredményt elérő Zöldek frakcióvezetője, Mathias Wagner az előrejelzések ismeretében úgy értékelte a választást, hogy a zöldek világos felhatalmazást kaptak arra, hogy a tartomány következő kormányában is helyet kapjanak. A Zöldek eddig a CDU-val koalícióban irányították Hessent. Az előrejelzések szerint viszont a fekete-zöld koalíció többsége mindössze egyetlen főre apadhat a tartományi parlamentben. 

Zöldek, középen Tarek Al-Wazir
photo_camera Zöldek, középen Tarek Al-Wazir Fotó: UWE ANSPACH/dpa Picture-Alliance/AFP

A szövetségi szinten a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták helyi csúcsjelöltje csalódottságáról beszélt, miután a párt szintén több mint tíz százalékpontot veszített támogatottságából a 2013-as voksolás óta. Thorsten Schäfer-Gümbel szerint a szövetségi kormány rossz megítélése is felelőssé tehető azért, hogy a párt rosszul szerepelt a tartományi választásokon. A felmérések is azt mutatják, hogy a hesseni választók a szövetségi kormány munkáját megítélve adták le szavazataikat a tartományi választáson. 

Ez most a német politika nagy kérdése: otthagyja-e a kormányt az SPD, amely Merkelt okolja a népszerűsége csökkenése miatt. Mert ha igen, akkor új választások jöhetnek.

A Landtagba várhatóan 7,5 százalékkal bejutó liberálisok vezetője, Christian Lindner vasárnap este közölte: ők is készek a koalíciós tárgyalások megkezdésére. A politikai paletta jobbszélén található AfD vezetője, Jörg Meuthen értékelése szerint pártja elérte kitűzött célját Hessenben, ezért elégedett az eredménnyel. Mint mondta: jelenleg nem lát lehetőséget az együttműködésre a konzervatív CDU-val, ezért jó, konstruktív ellenzéki szerepre készül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.