Nagyot zuhant, elveszítette többségét a CSU a bajorországi választásokon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Horst Seehofer, a CSU elnöke, Németország belügyminisztere érkezik a CSU főhadiszállására 2018 október 14-énFotó: Nicolas Armer/dpa Picture-Alliance/AFP

Az első, a közszolgálati ZDF által készített és publikált exit pollok alapján hatvan éve nem szerepelt olyan rosszul a keresztényszociális unió, azaz a CSU a bajorországi választásokon mint most vasárnap. 

Angela Merkel pártjának koalíciós partnere mindössze a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg az első adatok szerint, és ezzel egészen biztosan elveszítik abszolút többségüket, amit kis túlzással töretlenül őriztek idáig a második világháború óta. 

1962 óta egy olyan ciklus volt, amikor a CSU nem tudott abszolút többséget szerezni a tartományi gyűlésben. A legutóbbi választáson közel 48 százalékot kaptak, de az is elég volt ahhoz, hogy egyedül kormányozzanak. 

Bajorország az egyik legnépesebb és legtehetősebb tartománya Németországnak 13 millió lakossal, politikai tekintetben az egyik legbefolyásosabb tartományról van szó. 

A nagy győztes az első adatok alapján a Die Grüne, azaz a zöldek lehetnek, ha tényleg 18,5 százalékot kaptak, azzal megduplázták szavazóik számát a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) pedig 11 százalékkal ugyan az országos támogatottsága alatt teljesített, viszont először került be a bajor tartományi gyűlés pártjai közé. 

Legalább akkorát zuhantak a szociáldemokraták mint Horst Seehofer pártja: az első számok szerint még az is előfordulhat, hogy a 10 százalékot sem érik el, és egész biztosan elbukják a második legerősebb párt pozícióját. 

A Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik támogatója, miután meglátta az első exit poll-eredményeket.Fotó: DANIEL KARMANN/AFP

A helyi Freie Wähler Bayern balliberális-centrista-környezetvédő protesztpárt meglepően jól szerepelt, akár 11 százalékot is kaphatnak, és szinte biztos, hogy bejutnak a parlamentbe.

Különös súlyt ad a választásnak, hogy 72,5 százalékos volt a részvétel, 40 éve nem mentek el ennyien voksolni Bajorországban. 

Bajorországot mélyen érintette a 2015-ös menekültválság, aminek kitörése után közel 1 millió menekült és bevándorló érkezett Németországba a déli határon keresztül. A válság kezelése súlyos feszültséget teremtett a kormányzó CDU és CSU között, és évtizedek után először az is komolyan felmerült, hogy a két párt nem közösen kormányozza tovább Németországot.

Több elemző szerint azonban nem a menekültválság okozta elsősorban a CSU népszerűségvesztését, hanem az országon belüli népességmozgások, illetve a „hagyományos bajor” életforma visszaszorulása a modern, nagyvárosi rétegek erősödésével szemben. (Guardian / Politico

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.