A saját frakciója buktatta meg Merkel jelöltjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nagy meglepetésre 13 év után kedden leváltották a Merkel bizalmasának tartott Volker Kaudert a CDU/CSU frakciójának éléről a Bundestagban. A szavazást a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus nyetre meg. Brinkhausra 125-en szavaztak, míg Kauderre 112 képviselő szavazott, miközben 2 képviselő tartózkodott. Egyébként a CSU-s Horst Seehofer és Alexander Dobrindt is Kaudert támogatták. 

Ralph BrinkhausFotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A szavazás után Angela Merkel a jelöltje bukásáról azt mondta: „Ez a demokrácia órája, és vannak vereségek is, nincs mit szépíteni”. A kancellár elismerte, hogy egyébként Kaudert támogatta, de gratulált Brinkhausnak, és együttműködést ajánlott neki. 

Ugyanakkor Merkel jelöltjének leváltása komoly jelzés a frakció felől. Miután kiderült az eredmény, egyből megszakították a frakcióülést, hogy az elnökség értékelje a kialakult helyzetet. (Spiegel)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.