A fideszes többség simán leszavazta, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról döntsön az Országgyűlés

POLITIKA
2018 október 30., 09:37
comments 251

Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot. Az előterjeszést

53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem. 

link Forrás

A jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Dr. Staudt Gábor adott be törvényjavaslatot

"Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről" címmel. 

Ebben az Országgyűlés kimondta volna, hogy "egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez." Illetve felkérte volna a kormányt, hogy "november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat."

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége amúgy támogatja a csatlakozást. A megkérdezettek 86 százaléka ért egyet azzal, hogy az EU-nak szigorúbban kéne ellenőriznie az ide érkező forrásokat, derült ki a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából készített október végi felméréséből. 

Azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a válaszadók 79 százaléka támogatta. 

Érdekes, hogy Fidesz támogatók közt van ennek az ügynek a legalacsonyabb támogatottsága, de az még így is eléri a 69 százalékot. A csalás- és korrupcióellenes szervezet annak érdekében hozták létre, hogy

„biztosítható lehet, hogy az EU költségvetésének minden egyes elköltött centje az állampolgárok javára válik”.

Az Európai Unió 28 tagállamából huszonkettő csatlakozott már az Európai Ügyészséghez.

Magyarország mellett csak Lengyelország és Svédország nem vesz részt az Európai Ügyészség munkájában. 

Dánia, Írország, és a brexitelő Anglia pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén. A hivatalnak, aminek a megalakítására először 2000-ben tettek javaslatot, legkésőbb 2021 elején meg kell kezdenie a működését. A főügyészt és az európai ügyészeket várhatóan 2019-ben fogják kinevezni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.