Donald Trump megszüntetné a születés jogán járó állampolgárságot

2018 október 30., kedd 16:19

Donald Trump egy keddi interjúban közölte, hogy elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát. Az eddigi amerikai gyakorlat szerint az állam területén született gyerek megkapja az állampolgárságot, függetlenül attól, hogy a szülei milyen állampolgárok voltak. Ez történelmileg főként azokban az országokban alakult ki, ahová sok bevándorló érkezett.

Az amerikai elnök az Axiosnak adott interjújában bejelentette, hogy a tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén született kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt” - mondta Trump, majd nevetségesnek nevezte a gyakorlatot, aminek szerinte véget kell vetni. 

Donald Trump ugyanakkor arról nem beszélt hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet. 

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra: a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, e gyakorlat megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne. A Washington Post John Wagner megjegyezte, hogy ez lenne Trump legagresszívebb lépése. Hozzátette, hogy az elnök a bevándorlásellenesség témáját a félideji választások előtt. Megjegyezte azt is, hogy nem az Egyesült Államok az egyetlen, ahol a születés helye alapján jár az állampolgárság: több mint 30 ilyen ország van, köztük van Kanada és Mexikó is.

Donald Trump, aki régóta ígérte e gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését karolta fel, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban. 

A Politico két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár. (via MTI)