Donald Trump megszüntetné a születés jogán járó állampolgárságot

Donald Trump egy keddi interjúban közölte, hogy elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát. Az eddigi amerikai gyakorlat szerint az állam területén született gyerek megkapja az állampolgárságot, függetlenül attól, hogy a szülei milyen állampolgárok voltak. Ez történelmileg főként azokban az országokban alakult ki, ahová sok bevándorló érkezett.

Az amerikai elnök az Axiosnak adott interjújában bejelentette, hogy a tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén született kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt” - mondta Trump, majd nevetségesnek nevezte a gyakorlatot, aminek szerinte véget kell vetni. 

Donald Trump ugyanakkor arról nem beszélt hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet. 

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra: a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, e gyakorlat megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne. A Washington Post John Wagner megjegyezte, hogy ez lenne Trump legagresszívebb lépése. Hozzátette, hogy az elnök a bevándorlásellenesség témáját a félideji választások előtt. Megjegyezte azt is, hogy nem az Egyesült Államok az egyetlen, ahol a születés helye alapján jár az állampolgárság: több mint 30 ilyen ország van, köztük van Kanada és Mexikó is.

Donald Trump, aki régóta ígérte e gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését karolta fel, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban. 

A Politico két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.