Donald Trump megszüntetné a születés jogán járó állampolgárságot

külföld
2018 október 30., 16:19
comments 273

Donald Trump egy keddi interjúban közölte, hogy elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát. Az eddigi amerikai gyakorlat szerint az állam területén született gyerek megkapja az állampolgárságot, függetlenül attól, hogy a szülei milyen állampolgárok voltak. Ez történelmileg főként azokban az országokban alakult ki, ahová sok bevándorló érkezett.

Az amerikai elnök az Axiosnak adott interjújában bejelentette, hogy a tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén született kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt” - mondta Trump, majd nevetségesnek nevezte a gyakorlatot, aminek szerinte véget kell vetni. 

link Forrás

Donald Trump ugyanakkor arról nem beszélt hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet. 

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra: a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, e gyakorlat megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne. A Washington Post John Wagner megjegyezte, hogy ez lenne Trump legagresszívebb lépése. Hozzátette, hogy az elnök a bevándorlásellenesség témáját a félideji választások előtt. Megjegyezte azt is, hogy nem az Egyesült Államok az egyetlen, ahol a születés helye alapján jár az állampolgárság: több mint 30 ilyen ország van, köztük van Kanada és Mexikó is.

Donald Trump, aki régóta ígérte e gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését karolta fel, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban. 

A Politico két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.