Tarlós István arra kéri Orbán Viktort, hogy ne nyírják ki teljesen a kulturális TAO-támogatásokat

A Népszavának mondta el Tarlós István főpolgármester, hogy nem ért egyet a kormány szándékával, hogy teljesen megszüntessék a kulturális TAO-támogatásokat. Kérését előbb levélben is megírja, de majd szóban is elfogja mondani a miniszterelnöknek. Mint most mondta: 

„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja”.

Idén januárban vált bizonyossá, amiről már régóta szóltak színházi híresztelések, hogy csaló társulatok kamu külföldi előadások révén több száz millió forintot tettek zsebre a TAO-rendszer kijátszásával. A kormány a valós visszaélésekre hivatkozva most az egész rendszer megszüntetését tervezi, de a kulturális intézetekben dolgozók szerint ez a rendesen működő színházakat is nehéz helyzetbe hozná. 

Tarlós is ezekhez a hangokhoz csatlakozott, amikor most elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”. 

A főpolgármester emellett meg akarja menteni a Madách- és a Centrál Színház költségvetését is: „Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom”. 

Tarlós várhatóan november elején találkozik Orbán Viktorral, addig küldi el levelét is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.