A 7 évvel ezelőtti Való Világ 4 miatt kapott 143 milliós bírságot az RTL Klub

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta azt az elsőfokú bírósági ítéletet, ami a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa javára döntött a Való Világ 4. évadának elmarasztalásában, és az RTL Klubnak közel 143 millió forint bírságot kell fizetnie – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A vitatott bírságot 21 műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, illetve burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató. A jogerős döntés 7 éve húzódó bírósági procedúra után született meg, és a médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtatott – közölte az NMHH.

Alekosz, az érdi portás győzelme a Való Világ 4 végén

Október 10-én a Fővárosi Törvényszék másodfokú bírósági ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bírósági ítéletet, és az RTL Klub szolgáltatójának keresetét elutasította. A Médiatanács döntése szerint a szolgáltató bizonyos epizódokat nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolt, és az azokhoz kapcsolódó műsor-előzeteseket sem a megfelelő idősávban sugározta, emellett a műsorszámok alatt több esetben burkolt reklámot tett közzé.

Az eljárás részeként az elsőfokú bíróság és a médiaszolgáltató az érintett műsorszámokat és az azokban a médiatanács által kifogásolt jeleneteket megnézte, és külön-külön értékelte. Az első fokon eljáró fővárosi közigazgatási bíróság megállapította, hogy mindegyik epizód megsértette a kiskorúak védelmét célzó előírásokat, így megalapozott és jogszerű volt a médiatanács által kiszabott 110,35 millió forintos kötbér.

A műsor-előzetesek vizsgálatával kapcsolatos médiatanácsi megállapításoktól csak egy esetben tért el a bíróság, a többi húsznál az előzeteseket jogsértőnek ítélte. A bíróság ezért csekély mértékben mérsékelte a testület határozatában kiszabott kötbér összegét 19,3 millió forintról 18,4 millió forintra.

A burkolt reklámozás tilalmával kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy a médiatanács határozatában nevesített adásnapok mindegyikén minimum egy ilyen típusú jogsértés történt, ezért jogszerűnek ítélte a 13,9 millió forintos kötbér kiszabását, vagyis az RTL összesen 142,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.