A Belügyminisztérium közölte, hogy központilag tárolják majd a közterületi kamerák felvételeit

bűnügy
2018 október 31., 09:24
comments 105

Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben.

Kontrát Károly az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az ún. „szitakötőprojektről”, ami első ütemben Budapesten valósul meg a közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeinek révén, a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónapban.

Azt mondta, a javaslat megalkotásában aktívan közreműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), aminek az észrevételeit beépítették a tervezetbe.

Egy hete a Népszava írt a tervezett változásról. Eszerint a javaslat csak a több ezer kamera felvételeinek közös tárolását írja elő, vagyis arról még nincs szó, hogy a kamerák képét folyamatosan figyelné bárki. A tárhely szolgáltatója nem jogosult a tárolt adatok tartalmának megismerésére, az adatok tárolásának törvényességét a NAIH ellenőrzi, azokhoz csak törvényes felhatalmazással bíró adatkezelők férhetnek hozzá. Azt, hogy ki fért hozzá egy felvételhez, naplózzák, és a törvény szerint a tárhelyen tárolt adatokhoz csak informatikai alkalmazással lehet majd hozzáférni, ezzel garantálnák, hogy az ott tárolt adatok nem duplikálhatók. Ez azt jelenti, hogy például a rendőrség a központi tárhelyszolgáltatótól kérheti majd ki a biztonsági kamerák felvételeit, nem kell külön felkeresni ezért egy adott bankfiókot, aminek a kamerája rögzítette a képet. A Népszava szerint a felvételeket néhány, nem különösebben lehatárolt célból, így például „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése”, vagy akár „körözött személy azonosítása” miatt is kikérhetik.

Digitális arcfelismerő rendszer Kínában a 16. Kínai Közbiztonsági Expón 2017. október 31-én.
photo_camera Digitális arcfelismerő rendszer Kínában a 16. Kínai Közbiztonsági Expón 2017. október 31-én. Illusztráció: Blanches/Imaginechina

Kontrát egyébként elmondta azt is, hogy a törvényjavaslat meghosszabbítja az engedély nélkül létesített kutak bírság nélküli bejelentésére vonatkozó határidőt 2020. december 31-ig. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.