A középiskolás lányok tudományos pályáját segítő magyar egyesület nyerte a Nature díját

oktatás
2018 október 31., 08:48

A világ legismertebb tudományos folyóirata, a Nature az Estée Lauder vállalatcsoporttal közösen alapította meg azt a díjat, melyet az inspiráló tudományos projekteknek ítélnek oda, és a díj első évében rögtön szép magyar siker született: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) részesült ebben az elismerésben. A díjjal 10 ezer dolláros jutalom is jár, amit a szervezet a programijaira költhet el. 

A díjátadóra kedden került sor Londonban, és több mint 300 projekt közül választották ki a magyar egyesületet. Mint az indoklásban elhangzott, ma a világ kutatóinak csupán kevesebb mint 30 százaléka nő, és a nőknek világszerte számos akadállyal kell megküzdeniük, ha tudományos pályára készülnek. 

A NaTE különböző kezdeményezéseivel pedig épp e akadályok lebontásán dolgozik: elsősorban azért szerveznek programokat, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt. Az egyesület munkájáról többet a honlapjukról lehet megtudni. A NaTe-t 2008-ban alapította meg nyolc kutatónő, illetve végzett diák, azóta pedig jelentősen megnőtt a tagok száma, melyek között már nem csak nők vannak. 

A Nature újságírójának a díj odaítélésekor Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője elmondta, hogy többek között a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák, a női példaképek hiánya, a nem egyenlő fizetések, illetve a rosszabb előléptetési arányok jelentik ma azokat a problémákat, melyek miatt a nők kevésbé mennek tudományos pályákra. 

A NaTE a nagyobb, sok diákot elérő programok mellett heti rendszerességgel is futtatnak eseményeket, ahol például a tudományos előadások trükkjeit mutatják meg az érdeklődőknek, de szerveznek programokat középiskolai tanároknak is, hogy aztán ők tudják motiválni diákjaikat (nemcsak a lányokat) a természettudományos pályák felé. Az egyesület célja, hogy 2020-ra a magyar középiskolás lányok 10 százalékát el tudják érni programjaikkal. (Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.