A középiskolás lányok tudományos pályáját segítő magyar egyesület nyerte a Nature díját

2018 október 31., szerda 8:48
124

A világ legismertebb tudományos folyóirata, a Nature az Estée Lauder vállalatcsoporttal közösen alapította meg azt a díjat, melyet az inspiráló tudományos projekteknek ítélnek oda, és a díj első évében rögtön szép magyar siker született: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) részesült ebben az elismerésben. A díjjal 10 ezer dolláros jutalom is jár, amit a szervezet a programijaira költhet el. 

A díjátadóra kedden került sor Londonban, és több mint 300 projekt közül választották ki a magyar egyesületet. Mint az indoklásban elhangzott, ma a világ kutatóinak csupán kevesebb mint 30 százaléka nő, és a nőknek világszerte számos akadállyal kell megküzdeniük, ha tudományos pályára készülnek. 

A NaTE különböző kezdeményezéseivel pedig épp e akadályok lebontásán dolgozik: elsősorban azért szerveznek programokat, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt. Az egyesület munkájáról többet a honlapjukról lehet megtudni. A NaTe-t 2008-ban alapította meg nyolc kutatónő, illetve végzett diák, azóta pedig jelentősen megnőtt a tagok száma, melyek között már nem csak nők vannak. 

A Nature újságírójának a díj odaítélésekor Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője elmondta, hogy többek között a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák, a női példaképek hiánya, a nem egyenlő fizetések, illetve a rosszabb előléptetési arányok jelentik ma azokat a problémákat, melyek miatt a nők kevésbé mennek tudományos pályákra. 

A NaTE a nagyobb, sok diákot elérő programok mellett heti rendszerességgel is futtatnak eseményeket, ahol például a tudományos előadások trükkjeit mutatják meg az érdeklődőknek, de szerveznek programokat középiskolai tanároknak is, hogy aztán ők tudják motiválni diákjaikat (nemcsak a lányokat) a természettudományos pályák felé. Az egyesület célja, hogy 2020-ra a magyar középiskolás lányok 10 százalékát el tudják érni programjaikkal. (Nature)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt