A középiskolás lányok tudományos pályáját segítő magyar egyesület nyerte a Nature díját

A világ legismertebb tudományos folyóirata, a Nature az Estée Lauder vállalatcsoporttal közösen alapította meg azt a díjat, melyet az inspiráló tudományos projekteknek ítélnek oda, és a díj első évében rögtön szép magyar siker született: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) részesült ebben az elismerésben. A díjjal 10 ezer dolláros jutalom is jár, amit a szervezet a programijaira költhet el. 

A díjátadóra kedden került sor Londonban, és több mint 300 projekt közül választották ki a magyar egyesületet. Mint az indoklásban elhangzott, ma a világ kutatóinak csupán kevesebb mint 30 százaléka nő, és a nőknek világszerte számos akadállyal kell megküzdeniük, ha tudományos pályára készülnek. 

A NaTE különböző kezdeményezéseivel pedig épp e akadályok lebontásán dolgozik: elsősorban azért szerveznek programokat, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt. Az egyesület munkájáról többet a honlapjukról lehet megtudni. A NaTe-t 2008-ban alapította meg nyolc kutatónő, illetve végzett diák, azóta pedig jelentősen megnőtt a tagok száma, melyek között már nem csak nők vannak. 

A Nature újságírójának a díj odaítélésekor Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője elmondta, hogy többek között a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák, a női példaképek hiánya, a nem egyenlő fizetések, illetve a rosszabb előléptetési arányok jelentik ma azokat a problémákat, melyek miatt a nők kevésbé mennek tudományos pályákra. 

A NaTE a nagyobb, sok diákot elérő programok mellett heti rendszerességgel is futtatnak eseményeket, ahol például a tudományos előadások trükkjeit mutatják meg az érdeklődőknek, de szerveznek programokat középiskolai tanároknak is, hogy aztán ők tudják motiválni diákjaikat (nemcsak a lányokat) a természettudományos pályák felé. Az egyesület célja, hogy 2020-ra a magyar középiskolás lányok 10 százalékát el tudják érni programjaikkal. (Nature)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.