Pakisztánban 8 év után szabadon engedték az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt

A pakisztáni legfelsőbb bíróság szerdán felfüggesztette az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nő ítéletét.

A bíróság elnöke, Szakib Niszar elrendelte Asia Bibi azonnali szabadlábra helyezését. A 47 éves keresztény családanya 2010 óta volt a „halálsoron” – közölte az ügyvédje, Szaiful Maluk.

A bírók Iszlámábádban hozták meg a döntésüket, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, miután egy iszlamista szervezet tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha felfüggesztik a halálos ítéletet. A bíróság azt mondta, nem szolgáltak szilárd bizonyítékkal, a három tanú pedig egymásnak ellentmondó történeteket mondott el.

A legfelsőbb bíróság döntése ellen Iszlámábádban és országszerte is vallási fanatikusok, a TLP párt támogatói utcára vonultak többek között „Akasszák fel Asiát” transzparensekkel, de a fővárosban úttorlaszt is készítettek. A rendőrség óvintézkedéseket tett, nagy létszámban védik a bíróságot.

Fotó: ARIF ALI/AFP
Fotó: Farooq Naeem/AFP

A négy gyereket nevelő Asia Bibit 2010 novemberében ítélték halálra istenkáromlás miatt Pandzsáb államban, majd egy fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta a döntést. A nő – akit a muszlim munkatársnői azzal vádoltak meg egy vallási vezető előtt, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról – azóta is folyamatosan tagadta a vádakat. Bibi férje két három hete azt mondta, a felesége „lélekben erős”, „kész meghalni Krisztusért”, és „sosem tér át az iszlámra”.

Asia Bibi szabadon bocsátását annak idején XVI. Benedek pápa is kérte egy audienciáján. (MTI, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.