Pakisztánban 8 év után szabadon engedték az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt

2018 október 31., szerda 7:35

A pakisztáni legfelsőbb bíróság szerdán felfüggesztette az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nő ítéletét.

A bíróság elnöke, Szakib Niszar elrendelte Asia Bibi azonnali szabadlábra helyezését. A 47 éves keresztény családanya 2010 óta volt a „halálsoron” – közölte az ügyvédje, Szaiful Maluk.

A bírók Iszlámábádban hozták meg a döntésüket, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, miután egy iszlamista szervezet tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha felfüggesztik a halálos ítéletet. A bíróság azt mondta, nem szolgáltak szilárd bizonyítékkal, a három tanú pedig egymásnak ellentmondó történeteket mondott el.

A legfelsőbb bíróság döntése ellen Iszlámábádban és országszerte is vallási fanatikusok, a TLP párt támogatói utcára vonultak többek között „Akasszák fel Asiát” transzparensekkel, de a fővárosban úttorlaszt is készítettek. A rendőrség óvintézkedéseket tett, nagy létszámban védik a bíróságot.

Fotó: ARIF ALI/AFP
Fotó: Farooq Naeem/AFP

A négy gyereket nevelő Asia Bibit 2010 novemberében ítélték halálra istenkáromlás miatt Pandzsáb államban, majd egy fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta a döntést. A nő – akit a muszlim munkatársnői azzal vádoltak meg egy vallási vezető előtt, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról – azóta is folyamatosan tagadta a vádakat. Bibi férje két három hete azt mondta, a felesége „lélekben erős”, „kész meghalni Krisztusért”, és „sosem tér át az iszlámra”.

Asia Bibi szabadon bocsátását annak idején XVI. Benedek pápa is kérte egy audienciáján. (MTI, Guardian)