Betiltották Oroszországban az új amerikai tengeralattjárós filmet, amelyben hogy, hogy nem az amerikaiak megmentik az orosz elnököt

Nem adott forgalmazási engedélyt az orosz kulturális minisztérium a Hunter Killer küldetés című amerikai filmre, amelyet csütörtökön mutatnának be az orosz mozik.

Első ránézésre ez egy elég banális amerikai háborús filmnek tűnik:

a film cselekménye szerint egy amerikai tengeralattjáró megmenti az orosz elnököt, aki ellen katonái puccsot hajtottak végre, és ezzel megakadályozza a harmadik világháború kirobbanását is.

A betiltásának a története már érdekesebb:

A kulturális minisztérium sajtóosztálya csütörtök délután formai okkal magyarázta a történteket. A tárca szerint a film forgalmazója, a Megogo Distributio nem helyezett el kópiát állandó megőrzésre a Goszfilmofond állami filmalapnál, ahogy az előírásban szerepel. A minisztérium szerint a forgalmazó szeptember 24-én beadott ugyan egy merevlemezt, de azon a film műszaki minősége "nem volt megbízható". Egy újabb kópiát október 30-án juttattak el az alaphoz, de annak nem jutott ideje az ellenőrzésre és a leltárba vételre.

A Megogo Distribitio ezzel szemben azt kifogásolta, hogy a minisztérium másfél hónapon át nem reagált a leadott anyagokra.

A tárca tisztségviselői még szerdán is azzal kecsegtették a forgalmazót, hogy az engedély "aláírás alatt van".

A film főszereplője: Gerald ButlerFotó: Theo Wargo/AFP

A TASZSZ hírügynökség szerint a filmet korábban Ukrajnában is betiltották, arra hivatkozva, hogy az az orosz hadsereg erejét demonstrálja. A filmben Gerard Butler és Gary Oldman mellett olyan orosz színészek is játszanak, mint Mihail Gorevoj, Jurij Kolokolnyikov, Alekszandr Gyjacsecsko és Igor Zsizsikin.

Az orosz kulturális tárca januárban megakadályozta a Sztálin halála című brit-francia fekete komédia széles körben való bemutatását, mert azt orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai kegyeletsértőnek találták, és úgy vélekedtek, hogy az orosz (szovjet) ember "alsóbbrendűségét propagálja", méghozzá éppen a sztálingrádi győzelem 75. Évfordulóján. (via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.