Mexikóban alkotmányellenesnek ítélték a fű teljes tiltását

külföld
2018 november 01., 06:38
comments 45

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdai határozatában a mexikói legfelsőbb bíróság, hogy teljes tilalom alá essen a marihuána használata, megnyitva ezzel az utat a törvényhozók előtt, hogy szabályozzák a könnyűdrog fogyasztását.

A bírói testület jóváhagyólag döntött két keresetben, amelyet a marihuána rekreációs használatának tilalma ellen nyújtottak be, és ezzel már összesen öt ügyben hozott hasonló döntést, ami jogi precedenst teremt, azaz a mexikói bíróságoknak figyelembe kell venniük. 

Legalizációpárti tüntetők Mexikóvárosban, 2017-ben
photo_camera Legalizációpárti tüntetők Mexikóvárosban, 2017-ben Fotó: YURI CORTEZ/AFP

A legfelsőbb bíróság közleményében hangsúlyozta: határozatával nem hozott létre abszolút jogot a marihuána használatára, viszont álláspontja szerint a szer hatásai nem indokolják, hogy a fogyasztása abszolút tilalom alá essen. 

A júliusban megválasztott Andrés Manuel López Obrador elnök december 1-jén hivatalba lépő kormányának több tisztségviselője is jelezte már, hogy rövid időn belül lépéseket tehetnek a marihuána legalizálása felé a szegénység és a bűnözés visszaszorítása ellen tervezett szélesebb stratégia részeként. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.