Távozik a brit gasztromagazin főszerkesztője, aki a vegánok legyilkolásával viccelődött

külföld
2018 november 01., 14:02
comments 398

Azonnali hatállyal távozik posztjáról az ismert gasztromagazin, a Waitrose Food főszerkesztője, William Sitwell, miután egy emailben azzal viccelődött, hogy egyesével kéne meggyilkolni a vegánokat. 

A belső levelezésben a brit lap egyik szabadúszó írója vetette fel, hogy kéne tisztán növényalapú recepteknek szentelni egy számot, erre érkezett Sitwell válasza. 

Sitwell a levél nyilvánosságra kerülése után elnézést kért, de ez már nem volt elég, végül távoznia is kellett. A Waitrose kiadója pedig közleményben határolódott el a férfi szavaitól. 

Volt ugyanakkor brit újságírók, akik szerint nem lenne szabad ezt az esetet ilyen komolyan venni. A Times étteremkritikusa, Giles Coren szerint például ugyan Sitwell levele hülyeség volt, de azért nem akkora, ami miatt véget kell vetni egy karriernek, a vegánok végülis nem egy rassz vagy nem vagy egy szexuális orientáció alapján elkülönülő csoport, egyszerűen csak emberek, akik úgy döntöttek, hogy csak növényeket esznek. 

link Forrás

De Sitwell szavai sok kritikát is kiváltottak, többek között arra hivatkozva, hogy ha egy szerkesztő egy szabadúszó ötletelésre így ír vissza, az igenis lehet ok a kirúgására. 

Sitwell azóta még egyszer elnézést kért, elismerve, hogy rosszul megítélt viccet sütött el, és kiemelte, hogy a Waitrose Food-nak volt növényekre fókuszáló száma a szerkesztése alatt, melybe nem is engedték be húsalapú készítmények reklámját se. 

A szabadúszó újságíró ötletére amúgy Sitwell 10 percen belül válaszolt, és azt írta, hogy mi lenne, ha csinálnának egy sorozatot a vegánok megöléséről, illetve ötleteket adnának a csapdába csalásukhoz, a megfelelő vallatásukhoz, a képmutatásuk leleplezéséhez, illetve bedobta még ötletként a hússal történő kényszeretetés lehetőségét is. 

Nelson, az újságíró erre azt írta, hogy őszintén érdekli, hogy pusztán a veganizmus említése miért tesz embereket ennyire ellenségessé. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.