Trump szerint ő és tábora is rendszeresen elítélte a gyűlöletet és a rasszizmust, csak a média nem hajlandó erről beszámolni

külföld
2018 november 01., 06:07
comments 64

Donald Trump a jövő heti időközi választásra készülve egy floridai kampányrendezvényen arról beszélt, hogy ő korábban erőteljesen elítélte a gyűlöletet és a rasszizmust, csak a sajtó ezekről nem számolt be. 

Trump Floridában
photo_camera Trump Floridában Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Majd azzal folytatta, hogy az amerikiak harmada gondolja azt, hogy a sajtó az emberek ellensége. Hogy ezt az állítását miből vezette le, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy ez a téma azért került napirendre, mert a közelmúltban több olyan gyűlöletbűncselekmény is történt, melyekhez sokak szerint az amerikai elnök megosztó, erőszakos retorikája is táptalajt nyújthatott: mind a demokrata politikusoknak küldött bombák, mind az Élet fája zsinagógájában elkövetett szélsőjobboldali terrortámadás esetében. 

Trump a hét első felében Pittsburgh városába utazott, és ott fejezte ki részvétét a 11 meggyilkolt ember családjának. A Fehér Ház közben visszautasított bármiféle olyan kritikát, mely szerint az elnök szavainak köze lehetett volna a támadáshoz, és szerintük a támadó nem is volt egy Trump-támogató. Visszatérő kritika volt az elnökkel szemben az elmúlt napokban az is, hogy miközben politikai ellenfeleit rendszeresen elítéli beszédeiben, a szélsőjobboldali fehér mozgalmak ellen sosem kelt ki nyíltan. 

Most a floridai táborához beszélve azt mondta, hogy dehogynem, csak a média nem kíváncsi erre. Mint fogalmazott: „határozottan elítéltük a gyűlöletett, a rasszizmust és az előítéletek minden ocsmány formáját, de a sajtó nem akarja hallani a ti történeteteket. Ez nem az én történetem, ez a tiétek. És ezért gondolja az emberek 33 százaléka, hogy, bármennyire is nem szeretem ezt mondani, de hogy a fake news valójában az emberek ellensége”.

Idén nyáron a New York Times kiadója szólította fel Trumpot, hogy ne nevezze a sajtó munkatársait az emberek ellenségének, mert szerintük ez az újságírók elleni erőszakhoz vezethet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.