A látogatók imádják, hogy a Tate Modern kilátójából be lehet lesni a szomszédos ház csúcsgazdag lakóinak nappalijába, de utóbbiak már kevésbé lelkesek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: BEN STANSALL/AFP

Bírósághoz fordultak a Tate Modern melletti ház lakói, magánéletük megsértésével vádolják a népszerű múzeumot, amiért a tetőteraszán lévő kilátót felkereső évi több százezer turista nemcsak London panorámájában gyönyörködhet, hanem otthonaikba is betekintést nyerhet.

Arra akarják kényszeríteni a világhírű kortárs múzeumot, hogy zárja be a 2016-ban megnyitott kilátó egy részét.

A felperesek ügyvédje a per pénteki tárgyalásai napján a londoni felső bíróságon hangsúlyozta, hogy az évente mintegy egymillió ember által látogatott kilátó könyörtelenül megsérti a lakók magánéletét. Elmondta, hogy az egyik lakó 90 perc alatt 84 embert számolt meg, akik a lakóépületüket fotózták, és az Instagramon elhelyezett, több mint ezer ember által megtekintett egyik ilyen fotón magát is felfedezte.

A két épület között mindössze 20 méter a távolságFotó: BEN STANSALL/AFP

A galéria igazgatótanácsa azzal érvel, hogy igen egyszerű a megoldás, a lakóknak be kell húzniuk elsötétítőiket, vagy függönyöket kell feltenniük. 

A kilátó terasz a 2000-ben megnyílt Tate Modern piramisra emlékeztető kibővített szárnyának része. Az egykori Temze parti erőműben megnyílt kortárs múzeumot évente mintegy ötmillió ember keresi fel. (AP, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.