Jemenben kétmillió terhes vagy szoptató nő éhezik

külföld
2018 november 02., 19:27
comments 116

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) pénteki tájékoztatása szerint a háború sújtotta Jemenben 

csaknem kétmillió anyát fenyeget éhínség. 

A Népesedési Alap szerint az étel hiánya, a rossz elosztás, a betegségek terjedése és a romló közegészségügy már hozzávetőleg 1,1 millió, már így is alultáplált terhes vagy szoptató nő egészségét rontotta súlyosan. Korábbi számítások szerint tavaly 40 ezernél is több gyerek halt meg az országban.

Jement blokád alatt tartja Szaúd-Arábia, amely az Egyesült Arab Emírségek és szunnita szövetségeseik oldalán 2015 márciusa óta harcol az országot vezető síita húszik ellen. 

Húszi katona egy szaúdi légicsapás után
photo_camera Húszi katona egy szaúdi légicsapás után Fotó: AFP

Az ENSZ-nek egyelőre nem sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie a harcoló feleket a konfliktus békés rendezése érdekében. António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken figyelmeztetett: a további harcok évtizedek óta nem látott éhínséghez vezethetnek a konfliktus tépázta országban. „Jemen mára a szakadék szélén áll. A humanitárius helyzet kétségbeejtő. Mindent meg kell tennünk, hogy az egyébként is szörnyű körülmények ne váljanak még rosszabbá” - mondta Guterres újságíróknak New Yorkban. Szerinte a legfrissebb politikai fejlemények reményt keltettek a békés rendezés illetően, s ezért sürgeti a hadban álló feleket, fékezzék meg az erőszakot, különösen a városok és a kulcsfontosságú infrastruktúrához tartozó létesítmények térségében. 

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta, hogy konfliktusban részes felek mindenféle korlátozások nélkül engedjék be az országba a kereskedelmi és a humanitárius szállítmányokat, tartsák nyitva az utakat, hogy az életmentő termékek elérhessék Jemen-szerte az embereket. Mindemellett jóhiszemű - mindenféle előfeltétel nélküli - tárgyalásra szólította a konfliktus kulcsszereplőit Martin Griffith-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjával. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden a jemeni harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, s közölte, hogy az ENSZ égisze alatt folytatott béketárgyalások novemberben indulnak.

A felszólításoknak dacára a harcok folytatódtak pénteken is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.