Idén 50 000 gyerek halhat meg Jemenben

Több 444 videó?
Szeretném

50 000 jemeni gyerek halhat meg az év végéig különböző betegségekben és az országban dúló polgárháború miatt kialakult éhínségben, figyelmeztetett a Save the Children segélyszervezet.

Fotó: Hani Al-Ansi/dpa Picture-Alliance/AFP

A szervezett becslései szerint ma Jemenben naponta körülbelül 130 gyerek hal meg, miközben az arab világ legszegényebb országa teljesen tehetetlen az éhínséggel és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb kolerajárványával szemben.

A Save the Children szerint 2017-ben így eddig 40 000 gyerek halt meg Jemenben, többnyire könnyen megelőzhető okokból. Ráadásul ezek a számok az előtt születtek, hogy november 6-án Szaúd-Arábia még szigorúbb gazdasági blokád alá vonta az országot, miután a jemeni lázadók által ellenőrzőtt területről rakétt lőttek a rijádi repülőtér irányába.

Ennek a blokádnak köszönhetően a jemeni Hodeida kikötőjét és a főváros Szanaa repülőterét sem tudják elérni azok a segélyszállítmányok, amelyek talán enyhíteni tudnák a gyerekek és szüleik szenvedését. A Save the Children szerint ha nem enyhítenek a blokádon azonnal, még nagyon sok gyerek fog meghalni.

Az éhínségnek köszönhetően a jemeni kórházak tele vannak a súlyos alultápáltság klasszikus jeleit, lógó bőrt, kidudoró bordákat mutató gyerekekkel, akik ráadásul könnyebben esnek áldozatul az országban dúló, krónikus hasmenéssel járó kolerának. A legújabb hírek szerint pedig már diftéria, azaz torokgyík-járvány is sújtja az országot.

A jemeni polgárháborúban egyébként a nyugati hatalmak azt a szaúdi hadsereget támogatják, amely nem engedi be a segélyszállítmányokat az országba. (Telegraph)