Idén 50 000 gyerek halhat meg Jemenben

2017 november 15., szerda 10:58
74

50 000 jemeni gyerek halhat meg az év végéig különböző betegségekben és az országban dúló polgárháború miatt kialakult éhínségben, figyelmeztetett a Save the Children segélyszervezet.

Fotó: Hani Al-Ansi/dpa Picture-Alliance/AFP

A szervezett becslései szerint ma Jemenben naponta körülbelül 130 gyerek hal meg, miközben az arab világ legszegényebb országa teljesen tehetetlen az éhínséggel és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb kolerajárványával szemben.

A Save the Children szerint 2017-ben így eddig 40 000 gyerek halt meg Jemenben, többnyire könnyen megelőzhető okokból. Ráadásul ezek a számok az előtt születtek, hogy november 6-án Szaúd-Arábia még szigorúbb gazdasági blokád alá vonta az országot, miután a jemeni lázadók által ellenőrzőtt területről rakétt lőttek a rijádi repülőtér irányába.

Ennek a blokádnak köszönhetően a jemeni Hodeida kikötőjét és a főváros Szanaa repülőterét sem tudják elérni azok a segélyszállítmányok, amelyek talán enyhíteni tudnák a gyerekek és szüleik szenvedését. A Save the Children szerint ha nem enyhítenek a blokádon azonnal, még nagyon sok gyerek fog meghalni.

Az éhínségnek köszönhetően a jemeni kórházak tele vannak a súlyos alultápáltság klasszikus jeleit, lógó bőrt, kidudoró bordákat mutató gyerekekkel, akik ráadásul könnyebben esnek áldozatul az országban dúló, krónikus hasmenéssel járó kolerának. A legújabb hírek szerint pedig már diftéria, azaz torokgyík-járvány is sújtja az országot.

A jemeni polgárháborúban egyébként a nyugati hatalmak azt a szaúdi hadsereget támogatják, amely nem engedi be a segélyszállítmányokat az országba. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt