Lezárták a nyomzást, nem derült ki, hogy jutott méreghez Slobodan Praljak a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt

A nyomozás nem derítette ki, hogyan és mikor jutott Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok ciánkálihoz, amellyel öngyilkosságot követett el még tavaly novemberben, a tárgyalóteremben, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) jogerősen háborús bűnökért elítélte – közölte pénteken a holland államügyészség tájékoztatása alapján a horvát sajtó.

Slobodan Praljak fölhajtja a mérget a törvényszék üléstermében 2017 november 29-én.Fotó: AP

Az NT korábban belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, majd azt kérte a holland hatóságoktól, folytassanak ők is nyomozást. A holland hatóságok megállapították, hogy Hollandiában nem számít bűncselekménynek ciánkáli birtoklása. A börtönben és a tárgyalóteremben felvett képfelvételek nem mutattak semmi gyanúsat, sem azt, hogy Praljak fiolát vitt be a tárgyalóterembe, sem azt, hogy valaki időközben odaadta neki.

A holland államügyészség által kihallgatott tanúk elmondása szerint Praljak egy ideje már tervezete az öngyilkosságot. Néhány dolgot már összecsomagolt, hogy Horvátországba küldje, és több embertől el is búcsúzott, a tanúk akkor ezt a fellebbezési időszakkal kötötték össze. A búcsúlevelében családjának azt írta: rég eldöntötte, hogy öngyilkos lesz, amennyiben elmarasztaló ítélet születik ügyében.

A holland államügyészség állítása szerint nem kizárható, hogy Praljak régóta birtokolta a mérget, amelyet szárazanyagként is tárolhatott, és amelyből kis mennyiség is elég volt az öngyilkossághoz.

A hágai Nemzetközi Törvényszék még tavaly decemberben közölte, hogy független szakértők vizsgálata szerint az eljárása alatt a testület részéről nem történt mulasztás, ezért nincs szükség működési szabályzat módosítására. 

Az NT hat, háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezető ügyében hozott jogerős elmarasztaló ítéletet tavaly novemberben. Súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk a délszláv háború idején muszlimok ellen elkövetett etnikai tisztogatások miatt. Slobodan Praljakot, a színházi és tévés rendezőből lett tábornokot, a mostari híd lerombolóját 20 év szabadságvesztésre ítélték. Praljak az ülésteremben végighallgatta az ítéletet, aztán fölállt, és azt kiáltotta, hogy „nem vagyok háborús bűnös, elutasítom a vádakat”, majd egy fiolát vett elő, a tartalmát fölhajtotta, és pár perc múlva meghalt.

Nika Pinter, Praljak ügyvédje az öngyilkosság utána a sajtónak úgy nyilatkozott: védence azért vetett véget életének, mert nem tudott együtt élni azzal, hogy háborús bűnösnek kiáltották ki.

A Nemzetközi Törvényszék decemberben fejezte be munkáját, megbízatásának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.